Izdvojeni članakZanimljivosti i zabava

Čudna sudbina jedne porodice: Žena vlasnika podmornice potomak je poginulog para sa Titanika










Slučaj nestale podmornice u kojoj se nalazilo pet putnika, a koja je prema preliminarnim rezultatima istrage implodirala i dalje privlači pažnju javnosti, a da sudbina pojedinih porodica zaista može imati čudnu notu dokaz je i priča američkih medija o supruzi čovjeka koji se nalazio u podmornici.

Naime, jedan od onih koji je poginuo u imploziji je i Stockton Rush, izvršni direktor kompanije OceanGate koja je i organizovala ovakve “turističke aranžmane” za bogate osobe.

Ono što je u cijeloj priči zanimljivo jeste životna priča porodice njegove supruge Wendy koja je također direktorica komunikacija u kompaniji. Naime, Wendy Rush je, prema pisanju New York Timesa, potomak bračnog para koji je poginuo na Titaniku 1912. godine.

“Rush je pra-praunuka maloprodajnog magnata Isidora Strausa i njegove supruge Ide. Oni su bili dio grupe koja je brojala više od 1.500 ljudi koji su poginuli tokom prvog putovanja Titanika”, stoji u arhivskim zapisima New York Timesa.

“Ovaj par fikcionaliziran je i u filmu ‘Titanic’ iz 1997. te su ih utjelovili Lew Palter i Elsa Raven. Dok je nekoliko scena koje se fokusiraju na njih u filmu izrezano, scena u kojoj se likovi drže za ruke na krevetu dok brod tone postala je nezaboravna”, piše CNN.

Inače, u stvarnosti, ovaj par je putovao prvom klasom kući iz Njemačke te su posljednji put viđeni kako stoje zajedno na palubi držeći se za ruke, podaci su Nacionalnog arhiva Vlade Velike Britanije.

“U noći 14. aprila nakon što je Titanik udario u santu leda, Isidor i Ida su upućeni prema čamcu za spašavanje. Međutim, ostarjeli Isidor je odbio da se ukrca u čamac za spašavanje dok su mlađi muškarci bili spriječeni da se ukrcaju. Ida je također odbila da uđe u čamac”, stoji u dokumentima Nacionalnog arhiva.

“Gdje si ti, idem i ja”, rekla je tada Ida.

Tijelo Isidora Strausa pronađeno je i pokopano na groblju Woodlawn u New Yorku. Posmrtni ostaci njegove supruge Ide nikada nisu pronađeni.



Izvor
klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button