Svijet

Talibani pozvali međunarodnu zajednicu da ih prizna

Vršilac dužnosti premijera Afganistana Mula Hasan Akhund pozvao je danas međunarodne vlade da službeno priznaju talibansku administraciju u zemlji, ističući da su svi uslovi ispunjeni na konferenciji za novinare u Kabulu.

“Tražim od svih vlada, posebno islamskih zemalja, da počnu sa priznavanjem – rekao je Akhund, u svom prvom velikom javnom nastupu otkako je preuzeo tu ulogu u septembru”, prenosi Reuters.

Strane sile oklijevaju da priznaju talibansku administraciju koja je preuzela Afganistan u augustu, dok su zapadne zemlje predvođene Sjedinjenim Američkim Državama zamrznule milijarde dolara vrijedne afganistanske bankarske imovine i prekinule razvojne fondove koji su nekada činili okosnicu afganistanske ekonomije.

Akhund i drugi zvaničnici talibanske administracije uputili su apel na konferenciji za novinare, kojoj su prisustvovali i zvaničnici Ujedinjenih nacija, za ublažavanje ograničenja za novac u zemlji, okrivljujući njenu rastuću ekonomsku krizu za zamrzavanje sredstava.

“Kratkoročna pomoć nije rješenje, moramo pokušati pronaći način da fundamentalno riješimo probleme”, rekao je.

Međunarodna zajednica je povećala humanitarnu pomoć, osmišljenu da odgovori na hitne potrebe i u velikoj mjeri zaobiđe zvanične kanale. Ali kako se zemlja suočava s novčanom krizom i sve lošijom ekonomijom tokom oštre zime, milioni ljudi su prešli prag siromaštva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro