Kolumne

ČOVJEK PROTIV PRIRODE: Kad snijeg zaustavi normalan život….










Piše: B.S.Tomić

Sedmica iza nas ostaće upamćena po ne toliko velikom snijegu i niskim temperaturama, nego po našoj (ne)spremnosti da se nosimo s tim. Ponovo, i opet ponovo, iznenadio nas je snijeg u jeku zime, kao godišnjeg doba. Tome je malo doprinijelo i naše poslovično nepovjerenje prema prognozama metereologa, koji su, ruku na srce, sve ovo i najavili. Prema statusima na facebook-u građani su malte ne, s nipodaštavnjem, komentirali u maniru – ah, šta oni znaju, vjerovatno vodeći se time da su prethodne zime bile blage, s jednim ili dva snijega u toku sezone.

Eh, ova godina je, izgleda, sve iznenadila.

Naše komunalce prije svega koji su i ove, kao i silnih prethodnih godina, mislili da je dovoljno proći gradskim ulicama samo ralicom par puta, posuti so (uglavnom uvoznu) i posao je završen. Led po ulici, snijeg na krovovima i trotoarima prizori su kojima svakodnevno svjedočimo. To je razlog zašto na primjer u Tuzli linije broj 7 i 31 gradskog saobraćaja ne idu do krajnjih odredišta (Pasci i Donja Obodnica) ili što sa Klinike za ortopediju i traumatologiju UKC-a Tuzla upozoravaju na povećan broj pacijenata sa povredama uzrokovanim padovima zbog poledice. Znači, puno je do komunalaca, ali puno je i do ljudi.

Svima je poznato da postoji komunalna Odluka prema kojoj su i građani obavezni očistiti snijeg ispred svojih kuća i zgrada. Kako stvari stoje to se slabo provodi. Kućepazitelj ulaza zgrade na Sjenjaku gdje živim, to redovno radi, ali su mu slaba tačka liftovi i ulazi pa vam po cio dan na vrata zvone mnogi za sve i svašta….

Nejse, u jeku ovih naših zimski vratolomija gradske vlasti i javne službe, posebno Komunalac sastaju sa sa gradonačelnikom i cijelu sedmicu hvale kako je sve pod kontrolom da „grad funkcioniše“ dok ih stvarnost demantuje. Jer svjedočili smo kvarovima na cjevovodima, kvaru u TE Tuzla i dvodnevnom smrzavanju u stanovima! Za nadati se da će nam Centralno grijanje to odbiti od računa!? O povredama na ledu okovanim trotoarima sad nećemo cjepidlačiti. Zašto i čemu kada su oni uvijek u pravu. U pravu su i kad kažu nisu mogli odvoziti smeće, jer ulice su bile zatrpane snijegom. Nije se moglo do kontejnera! Kriva je zima i snijeg koji je nenadano napadao u januaru!?

Za hvale tipa „sve je pod kontrolom“ naši gradski oci i službe morali bi biti malo oprezniji, a što da ne, raspitati se i kod zapadnih susjeda o njihovim iskustvima kada je u pitanju čišćenje snijega. Možda im pomogne da se snađu zimi. Viška znanja nikome nije naškodilo. Kao što ne bi naškodilo ni potrošiti malo više para iz gradskog budžeta za opremanje javnih preduzeća neophodnom mehanizacijom. Kad se već rasipaju pare na stvari koje nikome ne koriste posebno, osim nekolicini ljudi u gradu, kao i ličnu promociju gradonačelnika, onda učinimo nešto korisno i za sve Tuzlake.



Možda će Vas zanimati i:

Provjerite također
Close
Back to top button