Tuzlanski kanton

Omikron soj trenutno dominira u TK

Broj oboljelih osoba od korona virusa u BiH i dalje je u porastu. Već gotovo dvije godine ovaj virus je predmet brojnih istraživanja struke.

S obzirom da koronavirus sa sobom nosi i nekoliko sojeva, a svaki od njih ima različito djelovanje na ljude, najvažnije se na vrijeme vakcinisati i na taj način ublažiti simptome bolesti. Kod nas su prisutni sojevi delta i omikron. Ova dva soja brzo se šire, i mogu izazvati teži oblik bolesti.

Možda će Vas zanimati i:

Još nismo shvatili ozbiljnost koju donosi koronavirus, ali i sojevi ovog virusa, navodi akademik Mirsada Hukić. Kaže da je u našoj zemlji dokazano nekoliko sojeva, među kojima su delta varijanta virusa koja je već postala dominantna.  Prije dva mjeseca registrovan je i omikron soj, koji je postao izraženiji.

Omikron soj virusa brzo se širi,  jer ima različite mutacije, navodi Hukić. Naglašava da će postati endemičan, te neće brzo i lako nestati, te da je vakcinacija najbolji izbor za pacijenta, jer su virusi uglavnom otporni na terapije. Kada je riječ o trećoj dozi vakcine, kaže da se treba testirati. Naglašava da je važan omjer antitijela i antigena.

Kada je riječ o djeci, u vrijeme virusnih infekcija, roditelji se obično informišu kada doći kod pedijatra. Savjet struke je ne paničiti, pogotovo oni roditelji koji se s virusom kod djece prvi put susreću.

Izvor
RTVTK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro