BiH

Dodik pokušava osporiti neosporivo: RS će u Njemačkoj tužiti Schmidta zbog “lažnog predstavljanja”










Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ne odustaje od toga da ospori ono što je neosporivo po pitanju visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Najavio je da će Republika Srpska u Njemačkoj formirati pravni tim koji će podnijeti tužbu protiv Schmidta zbog, kako je naveo, lažnog predstavljanja i štetnog djelovanja u Bosni i Hercegovini.

Prema njegovim riječima, pravni tim već prikuplja dokaze koje će dostaviti uz tužbu.

Podsjećamo, Dodik, kao i Rusija i Kina kao dvije od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, smatraju da je Vijeće sigurnosti trebalo dati odobrenje za imenovanje Schmidta na funkciju visokog predstavnika.

Međutim, i pismo bivšeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna kazuje da nije bila potrebna saglasnost Vijeća sigurnosti.

Riječ je o pismu iz 29. decembra 2005. u kojem je Ashdown ukazao Vijeću sigurnosti da je dovoljna saglasnost Vijeća za implementaciju mira (PIC).

“Pišem vam povodom nedavnog sastanka PIC-a, kako bih vas obavijestio da je Christian Schwarz-Schilling iz Njemačke izabran da me naslijedi na funkciji visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini,” naglasio je tada Ashdown.

Potom je istakao da je obaviješten o tome da bi tijelo UN-a trebao samo informisati o ovoj odluci.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button