BiH

Poruka ReSTART-a visokom predstavniku: Sastanak uživo ili nikako
Članovi neformalne grupe građana ReSTART BiH poručili su danas visokom predstavniku Cristianu Schmidtu da se ranije dogovoreni sastanak mora održati samo onako kako je i dogovoreno, uživo u zgradi Ureda visokog predstavnika (OHR) ili nikako.

Predstavnica ReSTART-a Hasna Ljubović podsjetila je da su na protestima održanim 10. januara prihvatili da sačekaju sedam dana na razgovor s visokim predstavnikom. Na sastanku, dodala je, visoki predstavnik im je trebao ponuditi odgovore šta će i kada poduzeti u vezi sa osam njihovih zahtjeva.

“Dogovor je bio da se sastanak održi danas. Međutim, u petak, 14. januara su nam javili iz OHR-a da neće biti sastanka uživo, zbog epidemioloških mjera. Ponudili su nam online sastanak”, kazala je Ljubović.

Možda će Vas zanimati i:

Ona ističe da su organizirali anketu među građanima te utvrdili da sastanak mora biti održan uživo.

Podsjetila je na osam zahtjeva upućenih visokom predstavniku, među kojima su odlučne mjere UN-a, NATO-a i Evropske unije u očuvanju mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu, implementacija presuda Evropskog suda za ljudska prava i obustavljanje svih pregovora koji imaju za cilj očuvanje postojećeg stanja u Bosni i Hercegovini i produbljivanje višedecenijske diskriminacije i vladavine etnokratije, osiguravanje elektronskog glasanja na narednim izborima te bezuvjetna primjenu odredbi o zabrani negiranja genocida i eliminiranju efekata genocida.

Ljubović je rekla kako građani također zahtijevaju od PIC-a da daju bezrezervnu podršku visokom predstavniku za korištenje bonskih ovlasti u Bosni i Hercegovini, za potpunu vladavinu prava, zatim da visoki predstavnik odmah naloži prekid blokade držanih institucija te da odmah poništi sve odluke Narodne skupštine Republike Srpske o povratu nadležnosti.Izvor
BHRT

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button