BiH

Poruka ReSTART-a visokom predstavniku: Sastanak uživo ili nikako

Članovi neformalne grupe građana ReSTART BiH poručili su danas visokom predstavniku Cristianu Schmidtu da se ranije dogovoreni sastanak mora održati samo onako kako je i dogovoreno, uživo u zgradi Ureda visokog predstavnika (OHR) ili nikako.

Predstavnica ReSTART-a Hasna Ljubović podsjetila je da su na protestima održanim 10. januara prihvatili da sačekaju sedam dana na razgovor s visokim predstavnikom. Na sastanku, dodala je, visoki predstavnik im je trebao ponuditi odgovore šta će i kada poduzeti u vezi sa osam njihovih zahtjeva.

“Dogovor je bio da se sastanak održi danas. Međutim, u petak, 14. januara su nam javili iz OHR-a da neće biti sastanka uživo, zbog epidemioloških mjera. Ponudili su nam online sastanak”, kazala je Ljubović.

Ona ističe da su organizirali anketu među građanima te utvrdili da sastanak mora biti održan uživo.

Podsjetila je na osam zahtjeva upućenih visokom predstavniku, među kojima su odlučne mjere UN-a, NATO-a i Evropske unije u očuvanju mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu, implementacija presuda Evropskog suda za ljudska prava i obustavljanje svih pregovora koji imaju za cilj očuvanje postojećeg stanja u Bosni i Hercegovini i produbljivanje višedecenijske diskriminacije i vladavine etnokratije, osiguravanje elektronskog glasanja na narednim izborima te bezuvjetna primjenu odredbi o zabrani negiranja genocida i eliminiranju efekata genocida.

Ljubović je rekla kako građani također zahtijevaju od PIC-a da daju bezrezervnu podršku visokom predstavniku za korištenje bonskih ovlasti u Bosni i Hercegovini, za potpunu vladavinu prava, zatim da visoki predstavnik odmah naloži prekid blokade držanih institucija te da odmah poništi sve odluke Narodne skupštine Republike Srpske o povratu nadležnosti.

Izvor
BHRT

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Provjerite također
Close
Back to top button

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro