U fokusu

CIK dodijelio kompenzacioni mandat osobi koja uopće nije na kompenzacionoj listi










Nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) BiH donijela odluku kojom je dodijelila kompenzacioni mandat Miomirki Melank (Naša stranka), a koja se uopće nije nalazila na kompezacionoj listi, iz SDP-a BiH najavili su da će podnijeti žalbu Apelacionom odjeljenju Suda BiH. Generalni sekretar SDP-a BiH Irfan Čengić kazao nam je da CIK svojim odlukama pokušava na sve načine ukrasti kompenzacione mandate SDP-u.

“Ignorišući član 10.6 stav 3. Izbornog zakona BiH, CIK je donio odluku o dodjeli kompenzacionog mandata osobi koja se uopće ne nalazi na kompenzacijskoj listi političkog subjekta”, kazao je Čengić.

Možda će Vas zanimati i:

Čengić dodaje i da bi spasili kompenzacioni mandat HDZ-a, CIK je u broj zastupnika iz reda srpskog naroda u Zastupničkog doma Parlamenta FBiH ubrojao Gorana Opsenicu koji je ministar u Vladi HNK ispred hrvatskog naroda.

Najavio je da će SDP podnijeti žalbu na ovu odluku Apelacionom sudu tražeći da se primjeni Izborni zakon u BiH koji je jasan i nedvosmislen.

“Zanimljivo je da je CIK zaboravio kako je na izborima 2014. godine u identičnoj situaciji donio odluku o dodjeli HDZ-ovog kompenzacijskog mandata od Zdenke Džambas, SDP-u i Miri Ljubijankić jer nisu na kompenzacijskoj listi imali predstavnike iz reda srpskog naroda”, kazao je Čengić.

Zaključio je riječima da se ovaj put CIK odlučio oglušiti o Izborni zakon BiH i raniju praksu odnosno da je očito poslušao neke druge nalogodavce. “Uvjeren sam da će Sud BiH zaštiti Izborni zakon BiH i poništiti odluku CIK-a”, rekao je Čengić.

klix.ba



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button