Vijesti

Andrej Plenković o snimcima policijskog zlostavljanja migranata: Štitimo svoju granicu













Premijer Hrvatske Andrej Plenković dotakao se na današnjoj sjednici Vlade snimaka policijskog nasilja nad migrantima koje su objavili mediji.

“Hrvatska kao uređena država poštuje zakone i međunarodne propise i ne želimo biti država koja ima problema s međunarodnim pravnim propisima. Mi imamo zadaću štititi svoju granicu, sprečavati nezakonite migracije i cijenimo ulogu hrvatske policije koja štiti granicu”, rekao je hrvatski premijer.

Andrej Plenković je kazao kako je odmah sinoć nazvao ministra Božinovića da se poduzmu sve mjere u okviru Ministarstva i policije i napravi opširno ispitivanje o čemu se radi “kako bismo mogli donositi odluke jer Hrvatska kao uređena država poštuje svoje zakone i međunarodne propise i ne želimo imati bilo kakva postupanja koja bi mogla imati veze s državom, a nisu u skladu s našim pravnim poretkom”.

U emisiji Potraga na RTL-u objavljeni su uznemirujući kadrovi na kojima osobe s fantomkama tuku migrante i tako ih nasilno usmjeravaju preko rukavca rijeke Korane s teritorija Hrvatske na teritorij Bosne i Hercegovine.

Na snimku se može čuti i kako jedan od maskiranih muškaraca nakon udarca migranta palicom viče za njim: “Go to Bosnia.”

Ovo je snimljeno u junu za vrijeme osmomjesečnog novinarskog istraživanja u kojem je RTL-ova ekipa sudjelovala zajedno s kolegama iz istraživačke novinarske mreže Lighthouse Reports iz Nizozemske, švicarskog SRF Rundschaua, njemačkog ARD Studia Beč, ARD Monitora, francuskog Liberationa, nizozemskog Pointera, Novosti i der Spiegela.

Izvor: Klix.ba



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button