BiHLifestyleSvijet

Ove države očajno žele da im se stanovnici što više seksaju, pogledajte gdje smo mi










Prema rangu UN-a iz 2009., tri države su imale prosječnu stopu plodnosti veću od sedmero djece po ženi, jedanaest država između šest i sedam djece po ženi, trinaest država između pet i šest djece po ženi, četrnaest država između četiri i pet djece po ženi, trideset država između troje i četvero djece po ženi, a preostalih 124 država ispod troje djece po ženi. Od 20 država sa najvećom stopom plodnosti, čak 17 je iz Afrike.

Europske države s najvećom stopom plodnosti su Turska, Albanija, Island, Irska i Francuska. S druge strane, europske države sa najmanjom stopom plodnosti su Bjelorusija, Ukrajina, Poljska, Bosna i Hercegovina te Češka

Ako ne namjeravate imati dijete za svoju i dobrobit svog braka te obitelji, barem to učinite za Dansku – apeliraju vladajući na svoje stanovnike. Ta mala skandinavska država ima toliki problem s padom nataliteta da su odlučili pribjeći “alternativnim metodama” kako bi potaknuli ljude na više seksa. Tamo žene po glavi imaju u prosjeku tek 1,73 djeteta, što je po njihovim procjenama definitivno premalo.

Danska
U tu je svrhu napravljena reklamna kampanja “učini to za mamu”, a svodi se na nametanje krivnje ženama kako će svoje majke unesrećiti time ako ne postanu bake.
Nakon reklamne kampanje, uslijedila je i akcija u kojoj je putna agencija Spies Rejser ponudila ženama 3 godine zaliha za bebu (od hrane do pelena), ako dijete začnu na odmoru koji su organizirali preko njih.

Rusija
Vladimir Putin je jednom prilikom u zemlju na gostovanje pozvao bend Boyz II Men kako bi naljutio muškarce (čije su partnerice obožavateljice grupe) baš uoči Valentinova. Ideja iza sve ja navodno – poticanje ljubomore, a željeni rezultat – seks. Kao što je Tech Insider nedavno izvijestio, ta zemlja upravo proživljava demografsku oluju jer sve više mladih umire zbog posljedica alkoholizma i HIV-a, a žene sve manje rađaju. Problem je toliko ozbiljan da je Rusija 12. rujna proglasila službenim Danom začeća, a žene koje rode devet mjeseci nakon toga na poklon dobivaju hladnjak.

Japan
Još od 1975. ova zemlja ima velik problem s brojem novorođenih. Kako bi spriječili taj trend, odlučili su za što drugo nego primjenu nove tehnologije. Tako su studenti sa Sveučilišta Tsukuba osmislili robota Yotara, mehanički bebu koja parovima daje uvid u svijet roditeljstva.

Rumunjska
Tijekom 1960-ih broj novorođenih je počeo strmoglavo padati, a vlasti su reagirale tako da su nametnule 20 posto veće poreze samcima i parovima bez djece te praktički onemogućile razvode. U 1980-ima situacija nije bila puno bolja, žene su ginekološkim pregledima poticane na začeće, a pobačaji zabranjeni. Kad se vlast promijenila 1989. te su mjere pale u vodu, no broj rođenih i dalje stagnira s 1.31 djetetom po glavu žene.

Singapur
Ova zemlja ima najniži prirodni prirast na svijetu – s tek 0,81 djetetom po ženi. Jedan od načina borbe s tim problemom su brojne kampanje poput “Nacionalne noći” koju sponzorira tvrtka koja proizvodi bombone Mentos uz slogan “neka vaš patriotizam eksplodira”, a kako drugačije nego uz razuzdan seks bez zaštite koji će donijeti potomke. Osim toga, država po nižim cijenama mlađim parovima osigurava stanove za iznajmljivanje, a svake godine vlasti troše oko 1,6 milijardi dolara na programe s ciljem poticanja nataliteta.

Južna Koreja
Svake treće srijede u mjesecu, južnokorejanski uredi, trgovine i ostala radna mjesta se zatvaraju zbog dana službeno nazvanog – Obiteljski. Sa stopom plodnosti od 1,25 djeteta po ženi, država radi sve u svojoj moći kako bi povećala broj djece, ponajviše novčanim nagradama obiteljima za svako novo dijete.

Indija
Ova zemlja nema problema sa stopom plodnosti – uz 2,48 djece po ženi, beba im ne nedostaje. Ipak, ono što je zabrinulo tamošnje vlasti je to stopa plodnosti pada u indijskoj Parsi zajednici, pa su odlučili preventivno reagirati. To je rezultiralo serijom provokativnih reklama sa sloganima poput ” budite odgovorni, večeras ne koristite kondom”, a u drugoj koja je prikazivala 30-godišnjake koji žive kod kuće pitanje za njih – “nije li vrijeme da prekinete sa svojom mamom?”.

Italija
Sa stopom plodnosti od 1,43 djeteta po ženi, što je daleko ispod europskog prosjeka od 1,58, Talijani su preuzeli kontroverzan pristup cijeloj stvari. Zbog toga su pustili reklamne kampanje koji mladima govore da im “vrijeme curi”, “neće biti plodni zauvijek” te da “djecu ne nose rode”.

Hong Kong
Sa stopom plodnosti od samo 1,18 djeteta po ženi, Hong Kong se suočava s izazovima čestim za industrijalizirane zemlje – starenjem stanovništva i slabljenjem ekonomskog rasta. Od 2013. zemlja daje novopečenim roditeljima financijske nagrade u obliku baby bonusa – oko 4000 dolara za prvo i drugo dijete, a 6000 dolara za treće i četvrto. Ipak, taj program nije uspješno zaživio.

Španjolska
Kako nezaposlenost raste, stopa plodnosti pada. Oko polovice mladih trenutno nema posao te su po tome drugi u Europi, iza Grčke. Da bi se borili s tim zabrinjavajućim trendom zaposlili su posebnog komisionera – Edelmiru Barreirau, čiji je posao osmisliti makro stragiju koja će potaknuti ljude na osnivanje obitelji.

Kameleon.ba/Express



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button