Svijet

Rusija pokreće vojnu vježbu s više od 10.000 vojnika

U blizini ukrajinske granice

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je u četvrtak početak vojne vježbe u kojima će učestvovati više od 10.000 vojnika u blizini granice s Ukrajinom.

U saopštenju ministarstva navodi se da se vježba održava na različitim poligonima na jugu zemlje, između ostalog u blizini gradova Volgograd, Astrakhan, Stavropol, Rostov i Krasnodar.

“Vojnici će uvježbavati taktičke akcije u sklopu izviđačkih, ofanzivnih operacija”, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Rusija i NATO održali su u srijedu sastanak u Briselu o bezbjednosnim pitanjima, uključujući situaciju u Ukrajini.

Nakon sastanka, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandr Gruško rekao je da Moskva očekuje “definitivni” odgovor NATO-a na prijedloge Rusije o bezbjednosnim garancijama.

Rusija, Ukrajina i NATO pojačali su vojne vježbe, jer su napetosti intenzivirane posljednjih sedmica dok Kijev otvoreno optužuje Moskvu za planiranje invazije. Ruske snage ušle su na poluostrvo Krim u februaru 2014., a predsjednik Vladimir Putin je sljedećeg mjeseca službeno podijelio regiju na dva odvojena federalna subjekta Ruske Federacije.

Turska i SAD, kao i Generalna skupština UN-a, smatraju da je aneksija nezakonita.

Prema podacima UN-u, u borbama između ukrajinskih vojnih snaga i proruskih separatista u Donbasu je od 2014. ubijeno više od 13.000 ljudi.

Regija je jedan od nekoliko izvora neprijateljstva između Rusije i Ukrajine.

Izvor
BHRT

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button