Lifestyle

Kako sir prija i srcu i mozgu













Naučnici na Univerzitetu Sudžou iz Kine dokazali su da konzumiranje određene količine sira smanjuje rizik od pojave nekih bolesti. Stručnjaci su naglasili da 40 grama sira dnevno smanjuje rizik od razvoja srčanih oboljenja za 14 posto, a moždanog udara 10 posto.

 Pogrešni savjeti 

I britanska studija je poslije ispitivanja u kojem je učestvovalo milion ljudi pokazala slične rezultate, a naučnici Univerziteta u Redingu pojasnili su da njihova studija dovodi u pitanje višegodišnje savjete da bi trebalo ograničiti unos mliječnih proizvoda. Sir je dobar jer sadrži zasićene masne kiseline i dobre nutrijente, pojasnili su autori studije.

Dobra svojstva hrane postižu se kombinacijom masti i ugljenih hidrata. Mnogi stručnjaci smatraju da je epidemija gojaznosti počela od kada se počela primjenjivati „low fat diet” (ishrana siromašna mastima).

U tom načinu ishrane, da bi se poboljšao ukus, dodavan je šećer što je dovelo do veće gojaznosti, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Na tržištu su se tako našli „zdravi proizvodi sa 0 posto mliječne masti”. Međutim, ti proizvodi su sve samo ne zdravi.

 Zaštitni nutrijenti

Tokom posljednje decenije ponovo su rađene studije vezane za ishranu, masnoće i mliječne proizvode i pokazalo se da umjerena upotreba punomasnih mliječnih proizvoda smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti 12 posto, a moždanog udara 13 posto.

Zašto? Mliječni proizvodi su bogati zaštitnim nutrijentima, mineralima (kalcij, fosfor, kalij i magnezij) i vitaminima B grupe – naglašavaju istraživači iz Kine i Velike Britanije.

Ranije se smatralo da zasićene masti i so, koja je zastupljena u mliječnim proizvodima, dovode do arteroskleroze. Međutim, u 29 meta-analiza otkrilo se da ukoliko se umjereno uzimaju ove masti i so nemaju nikakav uticaj na krvne sudove.

Izvor: Dnevni avaz



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button