Sport

VIDEO: Sloboda protutnjala Koševom!













Fudbaleri Sarajeva i Slobode večeras su odigrali revanš susret osmine finala Kupa BiH. U utakmici u kojoj je Sarajevu pobjeda trebala više nego Slobodi u borbi za trofej, gostujući tim je slavio sa pomalo nevjerovatnim rezultatom od 3-0. Nakon pobjede Slobode od 2-1 u prvoj utakmici između dva tima u Tuzli, bilo je jasno da će susret na Koševu ponuditi puno uzbuđenja, a domaći tim je od početka utakmice morao krenuti ofanzivno.

Miodrag Ješić se odlučio na promjenu formacije, pa je Sarajevo po prvi put u ovoj sezoni zaigralo u formaciji 4-2-3-1, a na samom startu utakmice, Bordo tim nije djelovao previše loše. Nekoliko puta su napravili dobre napade, ali u završnici su se spetljali Duljević i Almir Bekić. Sarajevo je tada uglavnom napadalo po lijevoj strani.

Igrala se 11. minuta kada je gostujući tim stigao do vodstva. Sloboda je pokazala koliko je zapravo opasna iz kontranapada kada je Samir Efendić oduzeo loptu Emersonu na sredini terena, potom odigrao odlično u ofanzivi, a u završnici napada je Mersudin Ahmetović odličnim pasom na desnu stranu pronašao usamljenog Mladena Veselinovića, koji je bez problema pogodio mrežu Bojana Pavlovića.

Gol nije oduzeo Sarajevu ofanzivne namjere, ali se Sloboda odlično zatvorila i bez problema je podnosila sve nalete Sarajeva ka svom golu. Bordo tim je i dalje napadao, a najbliže je golu bio kada je Edin Rustemović pronašao Harisa Harbu u kaznenom prostoru, a ovaj je očajno reagovao u dobroj situaciji.

Također, blizu pogotka je bio i Leon Benko, ali je napadač Sarajeva promašio solidnu šansu nakon što je loptu izbacio Kenan Pirić poslije centaršuta Almira Bekića.

Drugi dio susreta je Sarajevo otvorilo u promijenjenoj formaciji, pošto je Džemala Berberovića zamijenio Ševko Okić. To je donijelo dosta opasnije Sarajevo na samom otvorenju poluvremena, ali je isto tako donijelo i puno više prostora za gostujuće fudbalere.

U dvije situacije je malo nedostajalo da Sarajevo dođe do pogotka, ali njegovi fudbaleri nisu bili precizni. Igrala se 56. minuta kada je Sloboda došla do svog drugog gola.

Ogroman prostor između zadnje linije i sredine je iskoristio Zajko Zeba, koji se ubacio iza leđa Advana Kadušića, koji je pogriješio. Zeba je odlično pronašao Mladena Veselinovića u kaznenom prostoru, a ovaj je pogodio na sličan način kao u prvom dijelu.

Sloboda je još nekoliko puta zaprijetila totalno izgubljenom Sarajevu, a u 76. minuti je Mersudin Ahmetović dotukao Sarajevo. Sarajevo je ponovo bilo očajno postavljeno u zadnjoj liniji, a napadač Slobode je dobio asistenciju od Damira Mehidića. Postigao je gotovo identičan gol golovima koje je ranio postigao Mladen Veselinović.

Domaća publika je prvo aplaudirala Slobodi nakon ove situacije, onda je jedan dio navijača napustio tribine stadiona, a na kraju više nije bilo standardne ljutnje i negodovanja sa tribina, već su svi mirno posmatrali posljednjih petnaestak minuta, svjesni razmjera katastrofe koja se Sarajevu desila. Bordo tim na svom terenu nije poražen rezultatom 3-0 u domaćim takmičenjima još od 2002. godine, kada je Željezničar tim rezultatom dobio derbi.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button