Svijet

Više od 60 Palestinaca poginulo tokom noći u izraelskim napadima na Gazu










Više od 60 Palestinaca, većinom žena i djece, poginulo je u napadima izraelske vojske na blokirani Pojas Gaze tokom protekle noći.

Izraelske snage nastavile su napade borbenim avionima, borbenim brodovima i artiljerijom na različite dijelove Gaze tokom noći.

Kako navodi palestinska novinska agencija WAFA, Izrael je u zračnim napadima gađao mnoge lokacije Pojasa Gaze, posebno grad Rafah na egipatskoj granici i Khan Younis.

Možda će Vas zanimati i:

Prema informacijama iz zdravstvenih ustanova u Gazi, 26 osoba, uključujući žene i djecu, poginulo je, na desetine je ranjeno u zračnom napadu na zgradu u Rafahu, koja se nalazi na jugu grada u blizini egipatske granice.

U izraelskom napadu na zgradu u gradu Khan Younis, život je izgubilo više od 25 Palestinaca, uključujući djecu, a ranjeni su zbrinuti u medicinskom kompleksu Nasser.

U napadu na okrug Rimal na zapadu Gaze ubijeno je osam osoba koje su bile u jednoj kući.

U bombardovanju kuće u okrugu Zaytun u zapadnom dijelu Gaze dvije osobe, od kojih jedan novinar, izgubile su živote, a ostali članovi porodice su ranjeni.

Izraelski borbeni avioni izveli su napad i na izbjegličke kampove Nusayrat i Shati u centralnim i zapadnim dijelovima Gaze. U napadima je, osim poginulih i ranjenih, nastala i velika materijalna šteta.

Izraelska vojska već 11 dana intenzivno bombarduje Pojas Gaze, koji je godinama pod blokadom Izraela.

Više od milion ljudi, gotovo polovina ukupnog stanovništva Gaze, raseljeno je sa svojih ognjišta, objavila je Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku.

Gaza proživljava humanitarnu krizu bez struje, dok vode, hrane, goriva ponestaje, kao i medicinskih zaliha. Civili bježe na jug nakon izraelskog upozorenja da evakuišu sjeverna područja.

Borbe su počele kada je Hamas 7. oktobra pokrenuo višestruke iznenadne napade koji su uključivali brojne raketne napade i upade u Izrael preko kopna, mora i zraka. Hamas je poručio da je upad bio odmazda za ranije upade u džamiju Al-Aksa i porast nasilja od izraelskih doseljenika.

Izraelska vojska je kao odgovor pokrenula operaciju protiv ciljeva Hamasa unutar Pojasa Gaze.

Broj poginulih Palestinaca u izraelskim napadima na blokirani Pojas Gaze porastao je na 2.778, a više od 10 hiljada ljudi je ranjeno, objavilo je Ministarstvo zdravstva u Gazi.

U Izraelu je u napadima iz Gaze poginulo oko 1.300 ljudi, uključujući 299 vojnika, a 3.968 Izraelaca je ranjeno.



Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button