BiH

Još jedan Brčak optužen za izborne prevare

Dijaspora kao žrtva lažnih glasova

Izborne prevare u Brčkom nisu novost, a zbog takve vrste krivičnog djela sve veći broj osoba nalazi se na optuženičkoj klupi. Jedan od takvih je i 34-godišnji Jasmin Ravkić iz spomenutog grada.

Naime, nastavljajući procesuiranje izbornih neregularnosti Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnicu protiv Ravkića za trgovinu utjecajem u izbornom procesu i pripremanje prevare pri glasanju na lokalnim izborima 2020. godine.

“On je optužen da je Peji Mendešu, kao kandidatu Hrvatske seljačke stranke za Skupštinu distrikta i nosiocu stranačke liste i kao osobi koja ima društveni i utjecajni položaj, učinio i obećao korist u vidu pribavljanja dokumenata većeg broja građana radi prijavljivanja za glasanje iz inostranstva. On je to učinio kako bi mu Mendeš kao osuđenom licu zauzvrat kod nadležnog suda osigurao zamjenu kazne zatvora radom za opće dobro na slobodi”, navodi se u optužnici.

Ravkiću je usto stavljeno na teret da je stvarao uslove za izbornu prevaru tako što je nabavio sredstva i preduzeo drugu radnju koja stvara uslove za neposredno učinjenje tog krivičnog djela.

Optužnicom potvrđenom pred Osnovnim sudom Brčko distrikta, on je optužen za krivična djela davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem i pripremanje krivičnog djela.

Podsjetimo, Mendeš je s tim u vezi nedavno također optužen za pripremanje krivičnog djela, ali i za krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.Izvor
Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button