SvijetU fokusuVijesti
U fokusu

Švicarska više nije neutralna, uvode sankcije Rusiji

Identične onima iz EU










Tradicionalno neutralna Švicarska prekinula je tradiciju. Tamošnja vlada saopćila je da će uvesti sankcije Rusiji pouzoru na Evropsku uniju, a sve zbog agresije na Ukrajinu.

Kako prenosi Reuters Švicarska će usvojiti sankcije Evropske unije protiv Rusa uključenih u invaziju Moskve na Ukrajinu i zamrznuti njihovu imovinu, saopštila je švicarska vlada u ponedjeljak, oštro odstupajući od tradicije te alpske zemlje.

“S obzirom na kontinuiranu vojnu intervenciju Rusije u Ukrajini, Savezno vijeće je danas donijelo odluku da usvoji pakete sankcija koje je EU uvela 23. i 25. februara”, navodi se u saopštenju vlade.

Švicarska je takođe usvojila finansijske sankcije protiv ruskog predsednika Vladimira Putina, premijera Mihaila Mišustina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, koje stupaju na snagu odmah, navodi se u saopštenju.

“Švicarska ponovo potvrđuje svoju solidarnost s Ukrajinom i njenim narodom, isporučivat ćemo zalihe pomoći za ljude koji su pobjegli u Poljsku”, rekla je vlada, obnavljajući svoju ponudu da posreduje u sporu.

Švicarski predsjednik Ignazio Cassis rekao je u nedjelju da je “vrlo vjerovatno” da će Švicarska slijediti liniju EU.

Švicarska je do sada bila neodlučna između pokazivanja solidarnosti sa Zapadom oko onoga što naziva teškim kršenjem međunarodnog prava Moskve i održavanja svoje tradicionalne neutralnosti za koju kaže da bi je mogla učiniti potencijalnim posrednikom.

Ali suočila se sa sve većim pritiskom da se jasno stavi na stranu Zapada protiv Moskve i usvoji kaznene sankcije.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button