Svijet

Predsjednik Kazahstana najavio opsežnu “kontraterorističku operaciju”

NAKON KRVAVIH PROTESTA

Kazahstanski predsjednik Kassim-Žomart Tokajev je poručio da će, kako je rekao, kontraterorističkom operacijom uskoro biti okončani dani krvavih protesta.

U ovoj državi desili su se najnasilniji protesti u posljednjih 30 godina, tokom kojih je poginulo više od 160 ljudi. Tokajev je proteste nazvao državnim udarom, a Rusija je proglasila pobjedu u “odbrani centralnoazijskog susjeda”.

Možda će Vas zanimati i:

Govoreći na online susretu Organizacije za kolektivnu sigurnost, koju predvodi Rusija (CSTO), kazahstanski predsjednik je istakao da je u državi ponovo uspostavljen red. U protestima, koji su uslijedili nakon poskupljenja goriva, uhapšeno je i skoro 8.000 ljudi.

“Pod plaštom spontanih protesta desio se talas nemira. Jasno je bilo da je glavni cilj bio potkopati ustavni poredak i preuzeti moć. Mi ovdje govorimo o državnom udaru”, rekao je Tokajev na spomenutom susretu CSTO-a, čije su države poslale svoje sigurnosne pripadnike, a na njegov zahtjev.

On je demonstrante nazvao “banditima” i “teroristima” te je najavio opsežnu “kontraterorističku” operaciju za koju je naveo da će je činiti 2.030 pripadnika policije i vojske. I dalje smatra opravdanim što je tražio da trupe predvođene Rusijom intervenišu za suzbijanje protesta.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je naglasio da se intervencijom suprotstavilo, kako je kazao, teroristima, kriminalcima, pljačkašima i drugim kriminalnim elementima. Prema njegovim riječima, pokazali su da neće dozvoliti izazivanje nestabilnosti u ovom dijelu svijeta.

Poručio je da neće dozvoliti ni “obojene revolucije”, misleći na proteste u bivšim sovjetskim državama u posljednje dvije decenije, prenosi Al Jazeera English.

 

Izvor
Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button