Zanimljivosti i zabava

Jesu li ove tačkice ljubičaste ili plave? Nije toliko jednostavno (VIDEO)










Istraživači sa nekoliko sveučilišta u SAD-u napravili su test. Okupili su dobrovoljce koji dobro vide boje i pokazali im niz od tisuću točkica u rasponu boja od vrlo plave do vrlo ljubičaste. Zamolili su ih da procijene je li svaka točkica plava.

Tijekom prvih 200 pokušaja, sudionici istraživanja vidjeli su podjednak brojplavih i ljubičastih dijelova spektra, ali potom je broj plavih točkica postupno smanjen na samo djelić onoga što se prikazalo u prvom dijelu pokusa.

Do kraja studije mišljenje sudionika se promijenilo – točkice za koje su mislili da su ljubičaste u prvom dijelu istraživanja, kasnije su klasificirali kao plave, tj. njihov doživljaj plave boje proširio se i na nijanse ljubičaste, prenosi 24sata.hr.

Čak i kada su istraživači upozorili sudionike da će plave točkice postati sve rjeđe i obećali im novac ako njihova procjena bude dosljedna, dogodila se ista promjena.

Slični rezultati bili su i na kompleksnijim verzijama zadataka gdje su morali prosuđivati je li nečije lice prijeteće ili su neki prijedlozi neetični – u početku su bili blaži u donošenju sudova, no kasnije su bili skloniji više ocjenjivati lica prijetećima ili neke prijedloge neetičnima.

Istraživači smatraju kako ovi rezultati možda mogu objasniti zašto su ljudi skloni pesimističnom pogledu na svijet. Čovječanstvo je, kažu, napravilo velike korake u smanjivanju socijalnih pitanja kao što su siromaštvo i nepismenost, ali kako ti problemi postaju manje uobičajeni, tako se ranije manje važni problemi počnu činiti mnogo većima i kompliciranijima, prenosi sciencemag.org.

Pogledajte ovo istraživanje u videu:

(iZVOR: 24SATA.HR) 



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button