Vijesti

Aleksandra Nikšić za Kameleon: Kako će se izbor novog predsjednika SAD-a odraziti na političke struje u Evropi?













Biden ili Trump, pita se cijeli svijet, američki izbori pretvorili su se u referendum o američkom predsjedniku

Predsjednički izbori u Americi već godinama unazad predstavljaju jedan od ključnih političkih događaja na planetarnom nivou, budući da su mnoga svjetska kretanja u direktnoj ili indirektnoj vezi sa samim izbornim rezultatima.

Sa našom sagovornicom Aleksandrom Nikšić – glavnom i odgovornom urednicom BBC (Srbija), razgovarali smo o izborima u SAD-u i o tome da li će se američki izbori odraziti na političke struje u Evropi.

Kako će se izbor novog predsjednika SAD-a odraziti na političke struje u Evropi?

Za sada ne možemo mnogo toga da predvidimo u potpunosti jer dosadašnji predsjednik Donald Trump vrlo često menja svoje političke pravce da tako kažem, u jednom trenutku mu je u centru pažnje Balkan, u drugom trenutku Bliski istok, a posle Afrika. Ono što je upečatljivo jeste da nema mnogo sklonosti ka Evropi to jest Evropskoj Uniji i Natou, nešto se tu često pojavljuju nekakve trzavice. Trump je vrlo orjentisan na samu Ameriku što smo videli u prethodne četiri godine i vjerovatno će takvu politiku i zadržti. Što se tiče Bidena  stvari su malo možda jasnije jer demokrate teško odustaju od već utvrđenih politika i pravaca koje su nekako utkane u samo jezgro njihove partije, znači koliko god mi na Balkanu mislili da su demokrate sklonije nekim odlukama koje štite slabije, koje vode računa o jednakosti, koje žele da uvedu i naš region u neke moderne tokove, ne samo da zaboravimo da je njima na prvom mestu Amerika i uticaj Amerike na sve što se dešava u svetu dakle ako je glašačko telo u Americi zadovoljno, politika će biti vrlo visoko u njihovim težnjama, ako je glasačko telo u Americi nezadovoljno zbog ekonomske krize i korona virusa ili bilo kog od problema koji se javlja sva pažnja demokratske stranke  i njenih kandidata senatora i kongresmena će biti usmerena na samu Ameriku.

Kako komentarišite činjenicu da su ovi izbori oborili rekord star 112 godina kad je u pitanju sama izlaznost glasača i šta bi mogao biti glavni uzrok tome?

Ovo su verovatno najpraćeniji izbori, ne samo u američkoj historiji nego u svetskoj. U njima se priča već skoro više od dve godine, skoro niko više u Americi ne može da ostvari onaj čuveni ”američki san” ako već nema pripremljeno bogatstvo, porodično ili nasleđeno, prosto je toliko teško naći da puno Amerikanaca počinje da radi ono što su do sad radile izbeglice i migranti koji su dovođeni u Ameriku, nije redak slučaj recimo da nekadašnji veliki stručnjaci rade poslove
koji su na nivou Administrativnih službenika, da ne govorim da je sve manje i manje posla u tom nekom “White collar” sistemu, u tom nekom da kažem finijem radnom okruženju. Što se tiče osnove radničke zajednice tj. fabrike u Americi minimalno rade, radnika je sve manje i manje, jer tokom Trumpove vladavine moramo da se složimo da je prvi zakon bio novac, sve ostalo je  bilo u drugom planu.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button