Svijet

Vanredno stanje u Kazahstanu, protesti prerasli u nasilje

Pala vlada

Predsjednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev proglasio je dvonedjeljno vanredno stanje u dijelovima zemlje nakon što su protesti zbog poskupljenja goriva prerasli u nasilje.

On je prihvatio ostavku vlade i imenovao dosadašnjeg zamjenika premijera Alikana Smailova za privremenog premijera, prenio je BBC.

Možda će Vas zanimati i:

Policija u Almatiju, najvećem gradu u zemlji, upotrijebila je jučer suzavac kako bi rastjerala demonstrante koji su pravili nerede i palili vozila.

U video obraćanju u utorak, predsjednik je rekao da su napadi demonstranata na vladine kancelarije „apsolutno nezakoniti“.

Proglasio je vanredno stanje u Almatiju i zapadnoj provinciji Mangistau, koje podrazumijeva noćni policijski čas i zabranu masovnih okupljanja.

Demonstracije su počele nakon što su vlasti u zemlji bogatoj naftom ukinule ograničenje cijena tečnog gasa koji koriste vozila, što je izazvalo skok potrošačkih cijena.

Oko 1.000 demonstranata protestovalo je u utorak uvečer u Almatiju kada su izbili sukobi sa policijom.

Novinska agencija AFP javila je da je više pripadnika policijskih snaga za razbijanje demonstracija povrijeđeno.

Predsjednik Tokajev je kasno sinoć objavio na Tviteru da će vlasti vratiti niže cijene goriva “kako bi obezbijedile stabilnost u zemlji”.

Izvor
Rs.n1info.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button