Lifestyle

4 savjeta za prevenciju bolova u zglobovima










Artritis je upala zglobova koja nastaje kada se dva zgloba trljaju jedan o drugi, a može uzrokovati trajnu deformaciju ovog dijela tijela.

Postoji preko 100 dijagnosticiranih oblika artritisa, ali dva su osnovna tipa ove bolesti. Bolest može nastati zbog istrošenosti i trganja hrskavice (osteoartritis) ili može biti povezan s upalom kao posljedicom poremećaja imunološkog sustava (reumatoidnog artritisa).Uzroci artritisa

Postoji nekoliko razloga zašto se kod osobe razvija artritis:

  • Ozljeda zgloba
  • Poremećaji metabolizma poput gihta
  • Nasljedni faktori (posebno ako krvni rođak ima artritis)
  • Infekcije

Simptomi artritisa

Osobe koje boluju od artritisa doživljavaju niz bolnih simptoma – upalne procese, crvenilo zgloba, ukočenost zgloba i otečenost. Teži slučajevi artritisa mogu voditi još ozbiljnijim simptomima koji uključuju povišenu temperaturu, natečenost žlijezda, gubitak težine, umor te probleme s plućima, srcem i bubrezima.

4 savjeta za prevenciju artritisa

Sami možete poduzeti nekoliko stvari kako biste smanjili šanse od razvoja artritisa. Evo kako pomoći zdravlju svojih zglobova:

1. Vježbajte redovito. Vježbanje nije samo dobro za vaše srce i zdravlje kardiovaskularnog sustava, već čuva i vaše kosti, mišiće i zglobove.

2. Istežite se. Istezanje će povećati tonus mišića i povećati opseg pokreta vašeg zgloba. Pobrinite se da se dobro zagrijete prije istezanja – istezanje bez adekvatnih vježbi za zagrijavanje može dodatno potaknuti bol u zglobovima i čak dovesti do istegnuća mišića.

3. Jedite pravilno. Vašim kostima potreban je niz nutrijenata kako bi ostale zdrave i snažne. Uz namirnice bogate vitaminom C i E i kalcijem izgradit ćete snažan mišićno-koštani sustav koji se može  boriti s degenerativnim stanjima.

4. Pijte dovoljno vode. Voda čini 70 posto zglobne hrskavice i pomaže u njenom podmazivanju kako se kosti ne bi trljale jedna o drugu. Popijte osam čaša dnevno.  

Izvor: ordinacija.vecernji.hr



Back to top button