BiH

Ćudić: Ne smijemo pristati na ideju da dijete u KS vrijedi više

Zastupnica u Predstavničkom domu

Vijest da će porodilje u KS primati 1000 KM mjesečno tokom prvih godinu dana nakon porođaja odjeknula je kao prvi istinski pokazatelj brige za stanovništvo, porodicu, majke, natalitet. Sabina Ćudić, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH u programu N1 izjavila je da je ova odluka ujedno i pritisak na druge kantone, ali i na cijeli entitet. Ona ovu odluku vidi kao strateško investiranje u budućnost i opstanak Bosne i Hercegovine.

Federalna zastupnica naglašava da postoji apsolutna mogućnost i mehanizmi da se ovakva odluka uvede i u drugim kantonima.

“Naša stranka je još 2014. godine uputila Vladi Federacije BiH tri moguća modela finansiranja porodiljskih naknada u čitavoj Federaciji BiH. Potpuno je necivilizacijski da imamo porodilje koje odavde žive 50 kilometara i ne ostvaruju ista prava kao porodilje u Sarajevu. Postoje načini na koje se može postići da porodiljama u drugim kantonima slušati ovu priču iz Sarajeva ne bude jedno tužno iskustvo. Tragikomična je reakcija premijera FBiH koji je na ovu odluku rekao ‘ a mi ćemo davati porodiljama 300 KM’. Neće im to davati FBiH, ja taj zakon o kojem on govori jako dobro poznajem. Taj zakon kaže da će kantoni zadržati porodiljske naknade, da će i dalje kantoni biti zaduženi, s tim što bi Vlada FBiH nalagala da se to izjednači na 300 KM, što je znatno manje nego sada u KS. Svako ko poznaje zakon zna da se time obmanjuje javnost”, govori Sabina Ćudić.

Ova odluka nije samo pomoć porodiljama i porodici, ona ima i ekonomski pozitivne efekte, naglašava Ćudić, spominjući kako je prethodne dane provela dopisujući se sa zahvalnim, a nepoznatim osobama.

“To je višeslojno investiranje. Radi se o stimulisanju potrošnje. Većina porodilja neće štediti tih 1000 KM. Taj će se novac vratiti u ekonomiju i cirkularno će se osjetiti u privredi. Prvenstveno, osjetit će to porodilje, osjetit će rasterećenost koju osjete evropske porodilje”, navodi zastupnica u Parlamentu Federacije BiH.

“Ova odluka je investiranje u opstanak BiH”

Upitana o negativnim komentarima koji su se čuli na uvođenje ove odluke, a koji se odnose na neujednačene porodiljske naknade, Ćudić naglašava da se je ova odluka ujedno i pritisak na druge kantone.

“Mi sa ovom odlukom želimo stimulisati i druge kantone na pravilnu preraspodjelu sredstava. Analize budžeta drugih kantona pokazale su gdje i kako i koliko bahato se troši novac. Prilikom usvajanja budžeta u FBiH ukazivali smo na tačke sa kojih bi trebalo preusmjeriti novac. Ne smijemo pristati na to da novca nema, ne smijemo pristati na ideju da beba u KS vrijedi više”, navodi, ponavljajući nadu da će ovo biti pritisak na druge kantone, ali prevashodno na Vladu FBiH.

Zastupnica Naše stranke ponavlja da ovakva porodiljska naknada nije socijalno davanje. To je strateško investiranje u opstanak i budućnost Bosne i Hercegovine, poručila je.

“Načini na koji se tretiraju porodilje u BiH jeste kroz sistem socijalne zaštite. Porodilja nije nužno i socijalni slučaj, ali jeste u porodici koja ima specfične potrebe u specifičnom periodu života. Pogledajte evropske modele – nema razlika između zaposlenih i nezaposlenih porodilja, iz razloga što briga za dijete mora da bude jednaka”, naglasila je Ćudić.

Veza između porodiljske naknade i posjedovanja motornog vozila…

Važna činjenica je i to da je ukinuto je pravilo da je posjedovanje motornog vozila smetnja i prepreka za dječiji dodatak.

Ćudić napominje da su takva pravila i dalje važeća u drugim kantonima.

“I zakon kojim se hvali Vlada FBiH koji će, nadam se, biti na dnevnom redu u narednom periodu i dalje predviđa te sramne odredbe. Ukoliko bilo koji član vašeg domaćinstva posjeduje taj automobil, ta odluka se odnosi i na vas. Primjerice, ako nezaposlena porodilja živi u većem domaćinstvu gdje njen ili otac njenog supruga posjeduje vozilo – ona gubi pravo na naknadu. A onda Vlada FBiH kaže da bi se možda trebalo računati i na starost vozila ili jačinu motora”, prepričava Sabina Ćudić.

Naglašava da smo kao država izuzetno kreativni u oduzimanju prava ljudima, te da koristimo pravne umove u državnom sektoru da osmisle načine kako da minimiziraju prava građana.Izvor
Ba.n1info.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button