Tuzla

Studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli primorani u Beograd na vakcinaciju










Studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli usljed nedostatka vakcina protiv koronavirusa ove nedjelje će, kao i mnogi drugi, ići u Beograd na vakcinaciju.

Studenti su se prijavili za vakcinaciju jer su, kako su istakli, u nemogućnosti da obave klinički staž, koji im je i zakonska obaveza.

Ahmed Pašalić, student šeste godine Medicinskog fakulteta i organizator odlaska, ispričao nam je šta ih je potaklo da se vakcinišu u Beogradu:

“Prije dva mjeseca studenti Medicinskog fakulteta jednoglasno su odlučili da žele povratak u zdravstvene ustanove kao jedini kvalitetan način obrazovanja. To podrazumijeva povratak u zdravstvene ustanove, a neminovno donosi i rizik od transmisije virusa pa bi studenti mogli biti obilježeni kao jedan od prenosioca virusa. Da bi to spriječili, smatrali smo da trebamo biti uvršteni u listu prioriteta za vakcinaciju jer se smatramo zdravstvenim kadrom. Nadležne institucije u Tuzli oglušile su se po pitanju ovog zahtjeva studenata, a to su bila štura objašnjenja tipa kako za studente nema vakcina i kako se vakcinišu samo prioritetne skupine.”

Potaknuti nemarom na koji su naišli, bili su primorani potražiti alternativna rješenja, a Ahmed Pašalić nam je ispričao i sam proces prijave:

“Jedinstveno smo, bez ikakvih udruženja, odlučili kontaktirati Ministarstvo zdravstva Srbije koji su u roku od 12 sati odgovorili pozitivno na naš zahtjev. Odobrili su nam svih 100 vakcina koje smo tražili od njih.”

Pašalić je na kraju naveo i razočarenje koje su studenti doživjeli zbog nemogućnosti da se vakcinišu u Bosni i Hercegovini:

“U principu još jedno razočarenje za sve nas studente, za sve nas buduće ljekare. Sigurno je depresivno znati da se nadležni nisu uopće željeli oglasiti po ovom pitanju pa bar to bio negativan odgovor. Ne moramo biti previše pametni da izmišljamo toplu vodu, samo trebamo prepisati dobre priče od susjeda.”



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button