BiH

Podignuta optužnica protiv Novice Tripkovića zbog zločina protiv čovječnosti

Zvani "Vojvoda"

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Tripković Novice zvanog „Vojvoda“, rođenog 1947. godine u općini Gacko, državljanina Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga VRS, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva općine Foča, znajući za takav napad te da njegove radnje čine dio tog napada, kao pripadnik VRS – VP 7141 Foča, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe zajedničkog člana 3. Ženevskih konvencija od 12.08.1949. godine.

On se tereti da je počinio ratni zločin silovanja dvije žrtve bošnjačke nacionalnosti zarobljene i nezakonito zatvorene na području Foče.

Optuženi se tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka g) prisiljavanje druge osobe na seksualni odnos ili s njim izjednačenu seksualnu radnju (silovanje)  u vezi sa članovima 53. i 180. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button