Arhiva

Dodijeljene nagrade za najinovativnije nastavnike i nastavnice 2021.

U Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu

U Sarajevu su sinoć dodijeljene godišnje Nagrade za inovativne nastavnike i nastavnice. Svečana ceremonija uručenja priznanja nastavnicima i nastavnicima za inovativne prakse je održana šesti put u organizaciji Centra za obrazovne inicijative Step by Step i uz podršku partnera i donatora. Svečana ceremonija dodjele nagrada u čast plemenite nastavničke profesije, jedine takve u zemlji, održana je u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu.

“Društvo smo koje je pred djecu i mlade ove zemlje stavilo brojne izazove. Unatoč tome, nastavnici zaista čine razliku, i to do 30% u ukupnom uspjehu djeteta. Dakle, kvalitetan nastavnik/ca uveliko poništava čak i lošu startnu poziciju djeteta. Dobri ljudi, večeras ćemo zaista slaviti nastavničku profesiju u najsjajnijem svjetlu. Vas, koji zaista činite razliku. Znamo da ste umorni, znamo da ste dali sve od sebe i utoliko smo vam još više zahvalni ”, rekao je izvršni direktor COI Step by Step otvarajući ceremoniju.

Možda će Vas zanimati i:

Tradicionalno vrlo emotivna ceremonija koja simbolično nagrađuje upravo one koji su zbilja važni, koji odgajaju i oblikuju nove generacije u čijim je rukama budućnost ove i svake druge zemlje – nastavnike i nastavnice, započela je sjećanjem na Radmilu Rangelov Jusović, dugogodišnju direktoricu Step By Stepa. Rada, njena energija i posvećenost su za zajednicu nastavnika i nastavnica ostali kao vječna inspiracija i podsjetnik kako plemenita namjera može napraviti veliku razliku.

Od prispjelih inovativnih praksi koje su slali nastavnici i nastavnice iz cijele Bosne i Hercegovine odabrano je pedeset nominiranih u pet kategorija, a nagrađene su prakse, po kategorijama:

  1. Dobitnica u kategoriji 1, Odgajatelji/ce u predškolskom odgoju i obrazovanju, je Biljana Pavlović, Dječiji vrtić „Radost“ iz Prijedora, praksa „Kocku baci – zagonetku kaži“.
  2. Dobitnica u kategoriji 2, Učitelji/ce razredne nastave u osnovnim školama, je Milena Đorojević, JU OŠ „Sveti Sava“ iz Novog Grada, praksa „Mali vremeplovci“.
  3. Dobitnica u kategoriji 3, Predmetni nastavnici/e u osnovnim školama, je Edita Kevro, JU OŠ „Drežnica“ iz Mostara, praksa „Paleografski ambasadori“.
  4. Dobitnik u kategoriji 4, Predmetni nastavnici/e u srednjim školama, je Anes Hadžiomerović, Druga gimnazija Mostar, praksa „CubSat kocka – nano-satelit“.
  5. Dobitnica u kategoriji 5, Stručni saradnici/e na svim nivoima odgoja i obrazovanja, je Arijana Alispahić, JU OŠ „Sokolje“ iz Sarajeva, praksa „Pen Pal – učeniku ima ko da piše…“

Specijalno priznanje u oblasti „Zelene pedagogije“ pripala je praksi nominovanoj u kategoriji 4, Amiru Hadžiću iz JUMS Elektrotehničke škole iz Tuzle, i to za praksu pod nazivom „Parlamentarna debata – riješavanje problema aerozagađenja u gradu Tuzla“.

U emotivnim govorima kojima su se nastavnice i nastavnici zahvalili na nominacijama i nagradama naglasili su kako im mogućnost da učestvuju u velikim i dobrim pričama poput ove znači nemjerljivo i kako je cijela nastavnička zajednica motivirana ovom nagradom kao priznanjem za svoj rad. Snimak cijele ceremonije možete pogledati na ovom linku.

Više informacija i filmove o ranijim dobitnicima Nagrade, kao i o nominiranim praksama ove godine, možete pročitati i pogledati na stranici www.inskola.com.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button