BiHCovid-19

Čerkez: Omikron soj nije detektovan u BiH, ali to ne znači da ga nema

Mjere se poštuju na individualnoj osnovi

Doktor Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, obraćajući se poslanicima na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, rekao je da se nastavlja smanjenje broja oboljelih, manje je hospitalizacija, te se u bolnicama u ovom trenutku nalaze 422 pacijenta dok je na respiratoru 25 osoba.

– Povećana je smrtnost za 5,5 posto. Rizici postoje, a mjere ostaju iste kao i do sada. Kantoni su dobili mogućnost da uvedu VPT pravilo. Što se tiče blagdana, postoje naredbe. Sukladno tome svako okupljanje iznad 50 osoba u zatvorenom i iznad 100 osoba na otvorenom prostoru traži saglasnost za VPT pravilo. Rizici su povećani posebno kada govorimo o omikronu koji kod nas nije detektovan, što ne znači da nije prisutan. Vakcinacija ide sporo pa je 29,45 posto osoba primilo jednu dozu, 26,30 posto obje doze dok je 0,76 posto vakcinisanih sa trećom dozom. Na to trebamo dodati oko deset posto ljudi koji su se vakcinisali u susjedstvu, kaže dr. Čerkez.

Prema njegovim riječima i dalje je problem nadzor.

– Mjere se poštuju na individualnoj osnovi, a ovo ostalo nit ima nadzora nit se prati nadzor nad provođenjem mjera niti ima informacija prema Federalnom Kriznom stožeru. Uprkos tome BiH ima veću stabilnost u odnosu na susjedne zemlje i zemlje u Evropi, navodi dr. Čerkez.

Izvor
Oslobodjenje

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button