BiH

Skuplji gas za građane Istočnog Sarajeva

Preduzeće “Sarajevo-gas” a.d. Istočno Sarajevo poslalo je obavještenje potrošačima da je cijena gasa od prvog decembra uvećana za čak 17,79 odsto. U obavještenju navode da je snabdjevač “Sarajevo gas” iz Sarajeva utvrdio novu nabavnu cijenu ovog energenta. Građani Istočnog Sarajeva kažu da je ovo samo još jedan u nizu udara na kućni budžet. 

“Sarajevo Gas” a.d. Istočno Sarajevo takođe navodi da oni prirodni gas nabavljaju od “Sarajevo gasa” iz Sarajeva, a za njih “Energoinvest”.

Cijena za potrošače sada iznosi gotovo 90 feninga u Istočnom Sarajevu, kada se na veleprodajnu cijenu dodaju marže, troškovi distribucije te PDV.

“Sarajevo gas” a.d. Istočno Sarajevo za sada nema drugačije mogućnosti nabavke prirodnog gasa, osim kao do sada, zato što praktično kupuje gas od susjednog distributera. Što se tiče izbora trgovca gasom ili uvoznika, to je za sada samo “Energoinvest” d.d. Sarajevo, jer “Gas-RES” d.o.o Banja Luka ne može transportovati ni prodavati gas u Sarajevu.

Kantonalno preduzeće “Sarajevo gas” uputilo nas je na nove cijene prirodnog gasa po kategorijama kupaca, koje su dostupne na njihovoj internetskoj stranici. Kako navode, slijediće uputstva Vlade Federacije BiH.

A, do povećanja cijena gasa u BiH došlo je usljed odluke Vlade Federacije BiH da da saglasnost za novu veleprodajnu cijenu gasa od prvog novembra za distributivna preduzeća u iznosu 59 feninga po metru kubnom (prema potrošaču jedna marka i 19 feninga), čime je nabavna cijena gasa povećana za 23,5 odsto.

Međutim, Vlada Kantona Sarajevo i “Sarajevo gas” postigli su sporazum da za novembar i decembar Kanton Sarajevo subvencioniše razliku u cijeni. Stoga, računi u Kantonu Sarajevo do kraja godine neće biti uvećani.

Semin Petrović iz Instituta za gasnu tehniku u Sarajevu kaže da smo osuđeni na jedan distributivni tok, te da cijene zavise od pomjeranja na svjetskom tržištu.

SEMIN PETROVIĆ, Institut za gasnu tehniku IGT, Sarajevo

“Najjednostavnije to možemo objasniti da gas dolazi kroz jednu cijev u Bosnu i Hercegovinu, nažalost samo sa jednog izvorišta iz Rusije. Biće više cijene od januara jer to nije nikakva novina u odnosu na korištenje gasa”. 

Nije navedeno da li će od naredne godine Vlada Kantona Sarajevo nastaviti subvencionisanje razlike u cijeni gasa za potrošače u Sarajevu. Izvjesno je, da će se od naredne godine cijena gasa još povećavati, uprkos najavama da poskupljenja gasa neće biti do maja 2022. godine.

Izvor: bhrt.baMožda će Vas zanimati i:

Provjerite također
Close
Back to top button