BiH

Potpuni krah duhanske industrije u BiH

Legalna proizvodnja duhana u BiH već odavno je na koljenima, a dodatno otežana situacija u ovoj grani poljoprivrede, prema riječima uzgajivača, dovela je do skoro potpune obustave proizvodnje.

Kako ističu, nekoliko je razloga zašto je duhanska proizvodnja u BiH doživjela krah, a to su, kako navode, zatvaranja domaćih fabrika duhana, mali podsticaji, jačanje crnog tržišta, kao i nerazumna politika Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Svetozar Mihajlović, savjetnik direktora u kompaniji “Duvan” Bijeljina, ističe da proizvodnja duhana u BiH ne može da se bori sa nametima koje imaju, što je duhanare dovelo do propasti i nemogućnosti opstanka. Prst upire u Upravu za indirektno oporezivanje BiH.

“Imamo nerazumnu politiku UIO, koja nameće pravila koja ne postoje nigdje u okruženju u proizvodnji duhana i koja svoje slabosti i nemoć u borbi protiv crnog tržišta prenosi na nas koji smo organizatori legalne proizvodnje duhana”, tvrdi Mihajlović.

Istakao je da UIO treba da spriječi nelegalan prelazak cigareta preko granice umjesto što domaću organizovanu proizvodnju kažnjava i time gasi ovaj izvozni resurs, prije svega Srpske, gdje se proizvodi 98 odsto duhana u BiH.

Mihajlović ističe i mršave podsticaje za ovu vrstu proizvodnje.

“Prije nekoliko godina podsticaji za proizvodnju duhana bili su 1,5 KM po kilogramu proizvedenog duhana, a sada to iznosi 0,27 do 0,3 KM”, kazao je Mihajlović.

Kako je rekao, na području BiH nekada se proizvodilo više od 8.000 tona duhana, ove godine ta proizvodnja pala je ispod 500 tona. Što se tiče njihove firme, Mihajlović ističe da će oni sljedeće godine zasijati duhan na simboličnom broju površina.

“Mi ćemo sigurno naredne godine zasijati mnogo manje količine nego ranijih godina, bukvalno smo ukinuli vlastitu proizvodnju i sigurno je da će od naredne godine proizvodnja potpuno iščeznuti”, kazao je Mihajlović i dodao da nemaju ekonomsku računicu te, kako kaže, privodi se kraju i njihovo poslovanje sa duhanom.

Podsjetimo, potpuni krah duhanske industrije u Bosni i Hercegovini zahvatio je vodeće prerađivačke kapacitete, a odrazio se i na same proizvođače.

Tako se, nakon što se na prodaji našla imovina firme “Bosanac Orašje”, na bubnju našla i imovina Zemljoradničke zadruge Obudovac, koja je odnedavno u stečaju.

Stečajni upravnik ove zadruge oglasio je prodaju ukupno 23.996 kilograma duhana u listu tipa virdžinija, što su kompletne zalihe duhana otkupljene od proizvođača u 2021. godini.

Početna cijena po kojoj će se duhan prodavati javnim nadmetanjem na licitaciji 23. decembra iznosi 87.598,25 KM sa uključenim PDV-om. Stečaj u ZZ Obudovac proglašen je 21. oktobra ove godine.

Iz Uprave za indirektno oporezivenje BiH za “Nezavisne” je saopšteno da je za 11 mjeseci ove godine u BiH uvezeno duhana i duhanskih prerađevina u ukupnoj vrijednosti od 75,5 miliona KM.

“BiH je u ovoj godini izvezla duhan u vrijednosti od 2,54 miliona KM, što je preko dva puta manje nego 2019. godine, kada je izvoz iznosio preko 6,1 miliona KM”, pokazuju podaci UIO.

RTV Slon/Akta.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button