Tuzlanski kanton

NGG ˝Prijatelji željeznice˝ Tuzla: Dvije godine bez putničkih vozova na TKDana, 14. decembra 2021. godine navršile su se dvije godine od ukidanja putničkih vozova na Tuzlanskom kantonu. Naime, 14. decembra 2019. godine prestao je saobraćati putnički voz Željeznica RS-a na relaciji Tuzla-Doboj-Tuzla, koji je bio jedini putnički voz na prugama Tuzlanskog kantona.

Kakav je odnos Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine (ŽFBH) prema Tuzlanskom kantonu pokazuje činjenica da su ŽFBH sve putničke vagone povukle s Tuzlanskog kantona još 2012. godine, kada su ukinule putnički voz Tuzla-Brčko-Tuzla.

Vlada Federacije ne pokazuje interes da sufinansira putničke vozove Tuzla-Brčko-Tuzla i Tuzla-Doboj-Tuzla, dok Vlada Tuzlanskog kantona ne želi da sufinansira putnički željeznički saobraćaj unutar najmnogoljudnijeg kantona u kojem su skoro svi veći gradovi povezani željezničkom prugom.

Za to vrijeme, Vlada Kantona Sarajevo sufinansira željeznički putnički saobraćaj na relaciji Sarajevo-Pazarić-Sarajevo i Sarajevo-Podlugovi-Sarajevo, a Vlada Federacije na relaciji Maglaj-Sarajevo-Nistar-Čapljina-Sarajevo.

Region uveliko gradi nove pruge i nabavlja na desetine novih putničkih vozova, a Evropska Unija 2021. godinu proglašava godinom željeznice, ukazujući na prednosti i perspektive željezničkog saobraćaja (ekologija, sigurnost, brzina, udobnost, turizam…).

NGG “Prijatelji željeznice” Tuzla

Izvor: Bhstring.netMožda će Vas zanimati i:

Back to top button