BiH

Apsurd: U BiH ima daleko više vlasnika vozila nego zaposlenih













Da je BiH zemlja apsurda pokazali su brojni slučajevi, a u prilog tome idu i pojedini statistički podaci iz proteklog perioda.

Prema podacima BIHAMK-a u BiH je prošle godine bilo skoro milion registrovanih vozila (uključujući i motocikle, autobuse, kamione…), od čega 861.573 putničkih vozila. U tome na prvi pogled nema ništa loše, a u drugim zemljama to bi bio jasan pokazatelj jačine ekonomije i dobrostanja stanovništva.

Međutim, usporedbom sa drugim veoma bitnim statističkim podatkom, brojem zaposlenih, dolazi se do zaključka da u BiH ima mnogo više vlasnika vozila nego zaposlenih. Podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da je našoj zemlji krajem prošle godine bilo 737.954 zaposlenih.

Nivo sive ekonomije i pomoći dijaspore stanovništvu u BiH očigledno je mnogo većih razmjera nego što se ranije pretpostavljalo budući da brojne nezaposlene osobe u BiH mogu podmiriti sve toškove posjedovanja automobila.

U pojedinim razvijenim zemljama, koje ujedno brinu o okolišu i zdravlju svog stanovništva, kao što je Danska, broj vozila je daleko ispod broja zaposlenih. Tako u ovoj nordijskoj zemlji trenutno ima 2,1 milion putničkih vozila, a mnogo više zaposlenih, nešto više od 2,7 miliona.

Također, u centru glavnog grada Copenhagena prošle godine povećan je broj građana koji koriste biciklo za 35.080. Tako je po prvi put broj građana koji koriste biciklo (265.700) premašio broj onih koji koriste putničko vozilo (252.600).

 

 

Izvor: fokus



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button