ArhivaTuzla

Univerzitet u Tuzli dobija Vijeće za rodnu ravnopravnost

Univerzitet u Tuzli, po uzoru na druge Univerzitete u regiji, dobit će Vijeće za rodnu ravnopravnost čiji je značaj upravo u činjenici da će ovo tijelo voditi akademska zajednica i univerzitetske profesorice i profesori kojima je veoma stalo do uklanjanja bilo kojeg oblika diskriminacije.

Ovo Vijeće je jedan od prvih koraka u temeljitom i dugoročnom programu rada na rodnoj ravnopravnosti između visokoškolskih institucija u Bosni I Hercegovini, Srbiji, Hrvatkoj I Crnoj Gori.
Radi se o programu UNIGEM (University Gender Mainstreaming) kojeg sprovodi TPO Fondacija u saradnji sa 17 univerziteta, uz podršku Vlade Ujedinjenog kraljevstva, odnosno Britanske ambasade u Bosni i Hercegovini.

„U današnjem vrlo obeshrabrujućem momentu za naše društvo u cjelini, potreban je širok i odlučan zamah kako bi svaki univerzitet djelovao u istinski emancipativnom smjeru, ne dopustivši da se okošta u instituciju koja otjelovljuje pasivnost umjesto agilnosti spram mogućnosti društvenih promjena. Univerzitet mora nastojati da transformira i sebe i društvo oko sebe, odnosno boriti se jasno i glasno protiv svakog oblika društvene nejednakosti i normalizacije nasilja, diskriminacije i izrabljivanja“, istaknula je profesorica Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli Jasmina Husanović, kooordinatorica Vijeća za rodnu ravnopravnost.

Profesorica Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli Dženeta Omerdić smatra da je samim osnivanjem Vijeća upućena jasna poruka Univerziteta. „Osnivanjem Vijeća se sa riječi prešlo na djela. Ono što nam slijedi jeste usvajanje određenih akcionih planova i akata kojima će se detaljnije regulisati procedura vezana za nadležnosti i funkcionisanje Vijeća. U turbulentnim vremenima u kojima živimo i djelujemo bitno je znati da se imamo kome obratiti za pomoć i savjet. Bitno je institucionalno djelovati kako bi se dodatno osnažili svi oni principi na kojima počiva akademska zajednica“, poručila je profesorica Omerdić.

Ono što je najvažnije, Vijeće za rodnu ravnopravnost pružit će psihološku i pravnu zaštitu svim studentima i nastavnicima koji budu osjećali rodnu diskriminaciju. „Samo osnivanje Vijeća za rodnu ravnopravnost kao tijela neće biti dovoljno, nego će biti potrebno da se svi akteri obrazovanja, a prije svega nastavnici i studenti aktivno uključe, te provode konkretne mjere i aktivnosti u borbi protiv diskriminacije na različitim osnovama. Vijeće za rodnu ravnopravnost će, naravno, biti najodgovornije za osmišljavanje konkretnih strategija kojima će se pomoći nastavnicima i studentima“, smatra profesorica Ljubica Tomić Selimović profesorica na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Ovime se cjelokupnoj akademskoj zajednici omogućavaju novi putevi i mogućnosti da se bore protiv rodne neravnopravnosti, nasilja i diskriminacije, kroz aktivan institucionalni rad i na tretiranju i na prevenciji ovih problema.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro