SvijetZanimljivosti i zabava

Načelnik u Francuskoj proglasom zabranio padanje snijega u njegovoj općini

Općina Cerdon je u kolapsu zbog snježne oluje, a načelnik je proglas izdao kako bi privukao pažnju viših instanci vlasti od koje očekuje pomoć.

Snježna oluja pogodila je jugoistočne regije Francuske i izazvala potpuni kolaps u mjestu Cerdon, a načelnik te općine Marc Chavet je posegnuo za neobičnim potezom, izdavši proglas kojim je zabranio padanje snijega na teritoriji te lokalne zajednice, javlja Anadolu Agency (AA).

Možda će Vas zanimati i:

Blizu hiljadu mještana Cerdona ostalo je bez struje i ne mogu se kretati zbog blokade puteva, a načelnik Chavent je saopćio da njegova administracija nema dovoljno novca za kupovinu grtalica i popravke elektrodistributivne mreže.

On je izdao nesvakidašnji proglas kojim se zabranjuje padanje snijega u Cerdonu.

“Dio mještana se žali da je snijeg hladan, mokar i klizav. Vlada je ostavila općine bez finansijskih izvora. Teško da možemo kupiti novu grtalicu od 150.000 eura, a da se ne odreknemo drugih važnih projekata za općinu. Svaka snježna padavina nas ostavi bez struje i blokira nam ceste. Uzimajući sve to u obzir, donio sam odluku o zabrani padanja snijega“, naveo je načelnik u proglasu.

On je pojasnio da je to simbolični proglas kojim je želio privući pažnju javnosti, ali i prvenstveno pažnju viših instanci vlasti od kojih očekuje pomoć.

U Francuskoj je u augustu čelnik još jedne lokalne zajednice nesvakidašnjim potezom privukao pažnju šire javnosti, ali i samog vrha države.

Načelnik općine Onet-le-Chateu je poslao 12.500 pisama predsjedniku Francuske Emmanuelu Macronu i tražio pomoć za tu lokalnu zajednicu u kojoj živi 12.500 stanovnika.

Izvor: AA


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button