Kultura

Eiffelov toranj – najvrijedniji evropski spomenik













Prema najnovijim istraživanjima, vrijednost Eiffelovog tornja u Parizu procijenjena je na 435 milijardi eura, što ga čini najvrijednijim spomenikom u Evropi.

Vrijednost čuvenog tornja šestostruko je veća od njegovog najbližeg rivala na listi – rimskog Colosseuma, koji je procijenjen na 91 milijardu eura.

Najvrijedniji britanski spomenik je londonski “Tower” sa 7,5 milijardi eura, dok je “Stonehenge” na sedmom mjestu sa 10,5 milijardi eura.

Istraživanje trgovinske komore italijanskog regiona Monza i Brianza zasnovano je na “imidžu, brendu i vidljivosti” spomenika. U studiju je uvršteno deset različitih parametara, koje su iznijele razne organizacije za analizu i statistiku.

U obuhvaćene kriterijume spada i “turistički indeks”, prema kojem se uzima u obzir “ekonomska vrijednost lokacije, čuvenost spomenika, priliv posjetilaca teritoriji i spomeniku”, te indeks “ekonomske privlačnosti” u koji spadaju faktori poput broja stvorenih radnih mjesta i izvozna vrijednost.

Na listi čuvenih evropskih spomenika još su katedrala “Duomo di Milano” u Milanu, čija je vrijednost procijenjena na 82 milijarde eura, madridski muzej “del Prado” (58 milijardi eura).

24sata.info



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button