LifestyleTuzlanski kanton

Udruženje “Futura” obilježilo Dan osoba sa invaliditetom

Udruženje roditelja ,djece i omladine sa posebnim potrebama“FUTURA“ osnovano je 30.10.2010 god. Na inicijativu samih roditelja došlo je do osnivanja udruženja koje okuplja roditelje i omladinu sa posebnim potrebama na cijeloj teritoriji opštine Gračanica.

Djelatnost Udruženja „Futura“ zasniva se na humanitarnom i volonterskom radu s ciljem unaprjeđenja kvaliteta života osoba sa posebnim potrebama. Roditelji su ti koji aktivno učestvuju u radu udruženja i svaki angažman je na volonterskoj osnovi (nema zaposlenih).

Tim povodom smo razgovarali sa Verom Mujić, predsjednicom udruženja „Futura“:

„Mi godinama organizujemo izložbe u BKC-u u Gračanici gdje pozivamo i naše prijatelje druge organizacije i udruženja koja se bave ovom tematikom. Onda napravimo takvu izložbu gdje prezentujemo i radove koje su napravile osobe sa invaliditetom.”

Gospođa Mujić nam je još rekla kako su oni danas obilježili Dan osoba sa invaliditetom:

„Ove godine nismo mogli organizovati izložbu u BKC-u Gračanica zbog pandemije i epidemioloških mjera koje se moraju poštovati. Zato smo na ulici napravili jednu akciju gdje smo dijelili promotivni materijal i isto tako sa malim štandom predstavili proizvode koji su nastali na našim kreativnim radionicama. Ponovo smo pozvali naše prijatelje i svi su dali svoju podršku. Osim nas tu je bio i Resursni centar za dijete i porodicu koji djeluje pri SOS Dječijem selu Gračanica, Međunarodni forum solidarnosti EMMAUS iz Doboj Istoka, Centar za Mentalno zdravlje koje radi pri domu zdravlja Gračanica, Udruženje Slijepih, Udruženje Građana „Imam pravo“. Također su nas podržali i MSŠ Gračanica sa profesoricom Jesenkom Pitić koja je dovela volontere, učenike koji su zajedno sa našom djecom, šetajući centrom grada dijelili promotivni materijal.“

Predsjednica udruženja “Futura” sa nama je podijelila i pojedinosti o trenutnom broju članova ovog udruženja i o nekim aktivnostima koje se unutar njega sprovode:

„Trenutno je 45 članova u udruženju Future, uglavnom mladih sa invaliditetom koji nisu obuhvaćeni niti jednim vidom psiho-socijalne pomoći, uglavnom su im sve aktivnosti u životu koje se dešavaju baš u Futuri. Mi održavamo radionice gdje pravimo predmete od gline, kviling tehniku, pravimo slike i čestitke, dekupaž i slično. Većinu stvari pravimo od eko-papira koji mi pravimo od već iskorištenog papira.“

Udruženju „Futura“ svaki pojedinac može doprinijeti na razne načine, a više o tome možete saznati na linku.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button