LifestyleTuzlanski kanton

Na području Grada Živinice u toku realizacija projekta Visit Živinice (FOTO)

Kroz Strategiju razvoja turizma, projektom Visit Živinice, ovaj grad želi prezentirati najljepše što Živinice nude kao turistički potencijal.

Radi se o projektu koji se provodi u više etapa u okviru kojih se uređuju biciklističke, pješačke i trekking staze, mapiraju turističke lokacije koje će uz sveukupnu turističku, smještajnu, agroturističku i gastronomsku ponudu Grada Živinice biti dostupne i prezentovane na interaktivnoj web stranici “Visit Živinice”.
Više pojedinosti o samom projektu “Visit Živinice” rekao nam je Samir Kamenjaković, gradonačelnik Živinica:
“Kada govorimo o strategiji razvoja grada Živinice, mi imamo tri strateška dokumenta: Strategiju razvoja grada, strategiju za mlade i strategiju za turizam kao novu strategiju, novi vid razvijanja resursa koji želimo aktivirati u Živinicama. Nakon što smo odredili strategiju da to budu cikloturizam i agroturizam, mi smo uradili određene tačke interesovanja. Kada pogledamo historijske artefakte grada, željeli smo povezati Živinice sa Džebarskom džamijom koja je historijski artefakt stara nekih 600 godina, željeli smo Toplice povezati sa džebarima, a autoputom za bicikla da dođemo do izvorišta Toplice. Odredili smo i mape biciklističkih staza u Živinicama po cijeloj teritoriji i mapu planinarenja i pješačenja što nam je posebno važno.”
Samir Kamenjaković je naglasio i da su određena izletišta u Živinicama već uređena projektom “Visit Živinice”:
“Uredili smo određena izletišta u Živinicama, kao Rudine što je područje od posebnog značaja za turizam. Također na području Višće imamo jednu dionicu koju je potrebno uraditi i ono što je posebno značajno, odmah u blizini grada imamo jednu destinaciju gdje smo imali šetnicu koju u potpunosti uređujemo i povezujemo je sa autoputom za bicikla.”
Na lokacijama Rudine i Gornja Višća postavljene su klupe i stolovi za odmor kako bi  građani imali priliku boraviti ugodno u prirodnom okruženju na najljepšim lokacijama na području Grada Živinice, a i kako bi navedene lokalitete prezentovali na najbolji mogući način svim posjetiocima i turistima.
Također, na autoputu za bicikla postavljene su klupe i kante za smeće.
Osim infrastrukturnog uređenja izrađene su i promotivne turističke brošure Grada Živinice i posebna interaktivna web stranica koja će biti prezentovana u narednom periodu.
Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković na kraju je istakao i potencijal koji ima prašuma Studešnica:
“Mi u Živinicama imamo prašumu u kojoj se od 10 zaštićenih vrsta djetlića u svijetu nalazi sedam. To je veliko prirodno bogatsdtvo, prelijep prirodni pejzaž koji zasigurno treba posjetiti. Mi smo sa planinarskim društvom “Drenik” Živinice uredili i jedan prelijep ljetnikovac gdje se ljudi mogu okupljati, dolaziti u grupama i pojedinačno, a na autoputu za bicikle uradili smo i prvi autohtoni drvored divljih trešanja. To je veliki potencijal i za porodični turizam.”
Ovo je prva faza projekta koji će i u narednom periodu obuhvatiti uređenje i razvoj turističke infrastrukture na cjelokupnom području Grada Živinice.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button