KulturaTuzla

Večeras na sceni Teatra kabare Tuzla predstava Münchhausen

Igranjem predstave “Medeja” obilježena je treća noć XIX TKT Festivala, a Nagradu za najbolju glumicu dobila je Lejla Redžić.

Ljubitelji teatra će večeras, 2.12.2021. godine, sa početkom u 19.30, moći da uživaju u predstavi Münchhausen u koprodukciji Teatra EXIT i MOVENS. Reditelj je Boris Kovačević, a u predstavi igra fenomenalni Vilim Matula.

Možda će Vas zanimati i:

O tome zašto čovjek laže i kako to čini napisano je bezbroj debelih knjiga. Umijeće laži što nam ga podastire barun Münchhausen plijeni bujnošću razmahane mašte. Njegove laži nisu međutim plod demagoškog manipuliranja zrncima istine. Takvim se lažima posvuda na našem planetu služe prepredeni pozemljari, čineći to na svim životnim razinama u obliku sofisticiranih biznismenskih trikova, visokoparnih kulturnjačkih prepucavanja i malignih političarskih smicalica. Münchhausenovi lažopleti spram svega ovoga benigne su floskule koje nas poput čarolije umiju nasmijati do suza, pomažući nam da ne zaboravimo kako funkcionira istinski smijeh, taj osebujni mehanizam koji bi čovjeku, kada bi za njim češće posezao, možda i mogao donijeti stanovito samoizlječenje.

Münchhausen je, od svoje premijere 24.09.1998. pa sve do danas odigran više od 700 puta, a dobio je cijeli niz nagrada, neke od kojih su: godišnja nagrada Vladimir Nazor, Najbolja izvedba monodrame – Vilim Matula (Festival Glumca u Vinkovcima), Glavna nagrada za mušku ulogu – Vilim Matula (Dani Satire), Nagrada Hrvatskog Glumišta, Najbolja predstava (Festival monodrame Bitola), Najbolja predstava (Festival monodrame u Zemunu).

Predstava traje 1h i 10 minuta, a producent je Roman Šušković – Stipanović.

Pozivom na broj 035 264 733 možete dobiti više informacija o predstavama i rezervisati svoje ulaznice.

Broj mjesta je ograničen u skladu sa aktuelnim higijensko – epidemiološkim mjerama i

propisima. Teatar kabare Tuzla zadržava pravo izmjene programa.

 

Petak, 3.12.2021.

19:30 ”Lijevo desno glumac”

Autorski projekat: Zijah Sokolović

50 godina umjetničkog rada Zijaha Sokolovića

Thearto & Yugoart / Hrvatska / Srbija

Subota, 4.12.2021.

19:30 ‘’Tri žene’’ Vedrana Klapica

Režija: Robert Raponja

Koprodukcija: Tigar teatar / Teatar Fort Forno / Osječko ljeto kulture / Hrvatska

Nedjelja, 12.12.2021.

18:00 Premijera predstave za djecu ”Hoću kući”

Autorica: Jasminka Petrović

Režija: Enver Hasić

Teatar kabare Tuzla / Bosna i Hercegovina

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button