Lifestyle

10 buba koje nikada ne bi trebali ubiti










Bubamara može tijekom života pojesti više od 5000 štetočina, navodi National Geographic. Na našoj planeti postoji desetak sličnih buba koji zapravo čine dobro za nas – neki od njih oprašuju usjeve i jedu štetne insekte.

I umjesto da budu ubijene, oni zapravo zaslužuju da ih se uhvati i pusti nazad u prirodu.

Donosimo vam nekoliko primjera insekata koji su korisni i ne zaslužuju biti ubijeni.

Možda će Vas zanimati i:

1. Pauci 

U redu je bojati se paukova – jer se kreću brzo i imaju previše nogu. Ali oni su važan dio našeg ekosustava – njihove mreže mogu da uhvate druge pauke i štetočine, pa čak i insekte koji prenose bolesti poput komaraca.

2. Smrdljive bube

Smrdljive bube nisu najprijatnije bube koje možete susresti u vrtu ili kod kuće, ali samo pokušavaju naći toplo mjesto za preživljavanje tijekom hladnog vremena. Ali vama je u najboljem interesu da ih ne prskate i ne ubijete iako ispuštaju smiješan miris kako bi se obranili. Također plijene gusjenice, zmije koje jedu biljke i lisne uši, pa je bolje pokušati ih preseliti na otvoren prostor.

3. Bogomoljka ili Mantis insekt

Mantise koje se “mole” su velike pomagačice protiv štetočina u vrtu. Jedna vrsta može pojesti desetke insekata – to pomaže da vaše biljke ne budu oštećene. Ovi su insekti toliko korisni da će neki ljudi čak kupiti mantise da bi ih pustili u svoje vrtove kako bi spriječili da drugi insekti upropaste stvari.

4. Bubamare

Bubamare obično žive na otvorenom i trpe najmanje ljudskog nasilja zbog svoje atraktivnog izgleda. Ne samo da su lijepe, već su i vrlo korisne – bubamarice jedu vrtne štetočine poput lisnih uši, grinja, voćnih muha i trzavica. Pojedina vrsta može pojesti više od 50 lisnih uši dnevno, što čini do 5.000 lisnih uši tokom njihovog života.

5. Pčele

Medonosne pčele izuzetno su vrijedan dio našeg ekosustava. Skupljaju nektar i oprašuju cvijeće i usjeve. Jedna pčela posjeti do 100 cvjetova u samo jednom putovanju i obično ih napravi nekoliko dnevno, a da ne spominjemo činjenicu da čine ukusan med. Međutim, to ne znači da biste trebali započeti pozivati ​​susjedne pčele u svoju kuću.

6. Zelena čipka (Insekt sa prozirnim krilima)

Zelene čipke su sitni, ali vrlo vrijedni insekti. Ponekad ih zovu i „smrdljive muhe“ zbog gadnog mirisa koji ispuštaju kada ih se dodirne. Drugo ime koje su zaradili su „lavovi plijesni“ jer mogu konzumirati do 200 vrsta sedmično. One jedu i bijele muhe, paukove grinje, listopadce, trpoljke i brašno. Postoje čak i firme koje nude njihova jaja za prirodno suzbijanje štetočina.

7. Uholože

Uholoža izgleda zastrašujuće jer imaju zastrašujuća kliješta, ali vrlo su zgodne za druženje. Relativno  su bezopasne i sve dok ih ne dodirnete, neće koristiti svoja kliješta. Hrane se mrtvim insektima i raspadajućim biljnim materijama što je korisno za ekosustav vašeg vrta.

8. Ušna muha

To su najsitnije muhe. Ako se hrane hranom s oko 60 različitih vrsta ušiju, u vrtu su neprocjenjive vrijednosti. Zapravo, mogu istrijebiti lisne uši brže od bubamara ili čipki. Ako imate vrt, smatrajte ovog insekta ekološkom i učinkovitom metodom suzbijanja štetočina.

9. Brakonidna osa

Ako uzgajate paradajz u svom vrtu, nikad ne biste trebali ubiti ove ose. Hrane se crvima i tako mogu spasiti čitav usjev paradajza. Ubija i druge štetne štetočine.

10. Kosci (Rada)

On ima i drugi naziv a to je tatine duge noge, koji izgleda kao pauke iako to nije. Ovaj insekt je neotrovan, za razliku od pauka. Njegova prehrana uključuje širok raspon štetočina i pauka, što ih čini nevjerojatno povoljnim za imati u vrtu ili čak oko kućnih biljaka.

Jeste li ikada imali neki od ovih buba u svom domu?



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button