Valter Tuzlanski

Nutricionisti ovaj napitak zovu “čašom zdravlja“: 5 razloga da svako jutro popijete vodu s limnunom













Čaša vode s limunom kao prva stvar koju ćete popiti ujutro, jedan je od najdragocjenijih savjeta za zdravlje i to ne samo zbog svojih pročišćujućih svojstava.

Naime, dobrobiti ovog napitka nadilaze detoksikaciju. Zbog toga poslušajte savjete nutricionistkinje Laure Parade, direktorke Slow Life House-a kako bi saznali na koje sve načine voda s limunom može poboljšati vaše zdravlje.

Pokreće probavni sistem ujutro

Takođe, kako je objasnila Laura, pomaže u borbi protiv loše probave, žgaravice i nadutosti. Osim toga poznato je da limun stimuliše proizvodnju žuči i želudačnih sokova i stoga može sprečiti stvaranje gasova.

Jača imunološki sistem

Poboljšava imunološki sistem zbog velike količine vitamina C u limunovom soku. Pored toga, voda s limunom je bogata vitaminom B, kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, kalijumom i enzimima.

Dobra je za kožu

Odlično djeluje na kožu zbog visokog sadržaja antioksidansa koji ‘sprječavaju oštećenja od slobodnih radikala’.

Hidrira tijelo

Hidrira tijelo i posebno je ujutro na prazan želudac efikasna za ubrzanje metabolizma. Uz to, limunov sok pruža prijatniji ukus koji olakšava ispijanje većih količina vode, ističe nutricionistkinja.

Hidrira debelo crijevo

Poboljšava probavu, odnosno pozitivno djeluje na debelo crijevo zbog čega može pomoći kod zatvora, posebno na prazan želudac ujutro. Osim toga, limun, koji je bogat vlaknima, dobar je za zdravlje crijeva.

Zapamtite: voda mora da bude mlaka, ne vruća ili hladna

Nutricionistkinja naglašava da je važno da temperatura vode bude mlaka, a ne vruća, jer ‘treba da bude na istoj temperaturi kao naše tijelo, tako se mnogo brže apsorbuje.

I ne, limun ne alkalizuje

Među svim dobrobitima koje ima, alkalizacija nije jedna od njih, kaže Laura.

„Često se čuje da voda s limunom može modifikovati pH krvi s alkalizujućim efektom. Međutim, ovo je pogrešno jer su bubrezi, jetra i pluća zaduženi za regulisanje kiselosti krvi, držeći je u rasponu od 7.3 do 7.5“, objasnila je nutricionistkinja, a prenosi Story.hr.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button