BiH

Troškove boravka Cvijanović u SAD-u plaćaju građani, putuje i Dodikova supruga Snježana













Supruga predsjednika Republike Srpske Snježana Dodik odazvala se pozivu da prisustvuje svečanoj inauguraciji novog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trumpa, tvrdi se u saopćenju iz kabineta entitetskog predsjednika, koji je od 17. januara pod sankcijama SAD-a.

– Gospođa Dodik će inauguraciji prisustvovati s delegacijom Republike Srpske, a troškove njenog putovanja i boravka u SAD-u u potpunosti snosi ona – stoji u saopćenju.

Iz Vlade RS-a je također saopćeno da premijerka RS-a Željka Cvijanović službeno boravi u Vašhingtonu gdje će prisustovati, kako je saopćeno iz entitetske vlade, „inauguraciji novog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, te pratećim događajima u okviru inauguralne svečanosti“.

-Budući da inauguraciji i pratećim ceremonijama prisustvuju najistaknutiji predstavnici političkih struktura u SAD-u, posjeta Cvijanović će biti iskorištena i za ostvarivanje kontakata s predstavnicima nove američke administracije i drugim uglednim zvanicama koji će u naredne četiri godine biti važni u kreiranju i provođenju politika SAD-a – navodi se u saopćenju iz entitetske vlade.

Poziv za posjetu Vašingtonu, kako se dodaje, predsjednica Vlade je dobila od Kongresnog odbora za inauguracione ceremonije koji je odgovoran za organizaciju ceremonije polaganja zakletve predsjednika SAD-a i svečanosti koje prate inauguraciju, a kojim ove godine predsjedava senator Roj Blant iz države Misuri.

Kabinet predsjednice Vlade RS demantira dezinformacije koje su se pojavile u pojedinim medijima, a prema kojima je prisustvo premijerke Cvijanović inauguraciji Trumpa realizirano u okviru “ekskluzivnog predsjedničkog paketa”, čija vrijednost iznosi 45.000 američkih dolara.

-Troškovi boravka predsjednice Cvijanović u SAD ovom prilikom identični su uobičajenim troškovima predsjednice Vlade pri službenom boravku u ovoj zemlji, naprimjer, za potrebe održavanja sastanaka s međunarodnim finansijskim institucijama, te podrazumijevaju troškove avionske karte i hotelskog smještaja – stoji u saopćenju iz entitetske vlade.

SAD je 17.januara uveo sankcije predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku.

Kao rezultat sankcija, svaki dio imovine ili interes za imovinu Milorada Dodika, a koja je u posjedu ili pod kontrolom osoba iz SAD-a ili koja se nalazi unutar SAD-a, je blokiran. Pored toga, generalno su zabranjene transakcije državljana SAD-a koje uključuju Dodika.

Milorad Dodik se usprotivio Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i prekršio zakon te predstavlja značajnu prijetnju u vezi s ometanjem provedbe Dejtonskog sporazuma, naveli su ranije iz Ambasade SAD-a.

Ranije je tražio američku vizu da bi, kako je navodio, prisustvovao svečanostima tokom današnje inauguracije predsjednika SAD-a, ali je nije dobio.

 

 

Izvor: FENA



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button