ArhivaLifestyleU fokusu

Ena Haseljić – Mlada Gradačanka svojim naučnim postignućima ponos Bosne i HercegovineEna Haseljić iz Gradačca jedna je od onih mladih osoba koja kroz vlastiti primjer pokazuje i dokazuje da su učenici i studenti iz Bosne i Hercegovine u stanju da ostvare svjetske rezultate.

Ena Haseljić dio svog srednjoškolskog obrazovanja stekla je u gradačačkoj gimnaziji “Mustafa Novalić”, nakon čega svoje obrazovanje nastavlja u Mostaru na Koledžu ujedinjenog svijeta (UWC).

Možda će Vas zanimati i:

Svoju želju za velikim postignućima ova mlada Gradačanka ostvarila je na Univerzitetu Rochester u New Yorku, gdje je sa američkim studentima razvila uređaj za bržu dijagnostiku sepse.

Da želja za postignućima nije nikakav novitet kada je u pitanju Ena Haseljić, potvrdila nam je i njena mama Semira Haseljić, koja je sa nama podijelila pojedinosti o Eninim osnovnoškolskim i srednjoškolskim danima:

“Otkako se rodila, od malena je imala neke svoje ciljeve. Voljela je puno čitati i pripremala se više nego što je potrebno i za školu i za časove. Ja kao roditelj sam uvijek bila uz nju i u prva dva tri razreda sam joj objasnila kako treba da se priprema za školu. Enino prvo takmičenje je bilo u petom razredu iz Vjeronauke što smo se mi iznenadili. Nakon toga se takmičila u njemačkom, engleskom, historiji,… Koliko je bila zainteresovana za sve predmete malo sam se i bojala šta će da studira.”

Majka Semira također je sa nama podijelila i Enine planove za budućnost:

“Ena je trenutno četvrta godina. U maju treba diplomirati dva smjera: genetiku i psihonauke. Trenutno šalje aplikacije za nastavak školovanja i nada se da će i tamo proći i nastaviti sa ostvarivanjem dobrih rezultata.”

Na kraju je Enina mama naglasila i kakav odnos njih dvije oduvijek grade i koliko je u današnjem vremenu važno izgrađivati blizak odnos dijete – roditelj:

“Svaki roditelj prije svega treba biti prijatelj sa svojim djetetom, razgovarati od malena sa njim, objasniti mu šta ga čeka u životu te kako treba da se ponaša prema ljudima, državi, prirodi i prema svemu. Najvažniji odnos roditelja sa djetetom je prijateljski jer se tada gradi jaka veza.”

Ono što je od velikog značaja svakako je i to kakvu je sliku o sebi Ena ostavila u svojim srednjoškolskim danima.

O Eni tokom njenog srednjoškolskog perioda ispričala nam je direktorica škole “Mustafa Novalić”, Amira Idrizović, koja je u razgovoru sa profesorima koju su mladoj Eni predavali saznala kakva je mlada Gradačanka bila kao učenica:

“Ena je bila jako vrijedna i uspješna učenica. Gimnazija je pamti kao tihu i mirnu učenicu, ali izuzetno vrijednu i uspješnu. U gimnaziji “Mustafa Novalić” Ena je bila u prvom i drugom razredu. Bila je uspješna i vrijedna iz svih predmeta, a naročito se isticala iz predmeta engleski jezik i književnost i biologija iz kojih je osvajala mnoge nagrade, kako općinske, tako i kantonalne i državne. Svi predavači su je pamtili kao učenicu koju bi svakako poželjela svaka škola.”

Ena Haseljić još je jedan dokaz da se uporan rad i trud na kraju zasigurno isplate, a njene ambicije su svakako nastavak rada na istraživanjima u genetici.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button