BiHU fokusu

Rudari ponovo sa pregovaračkim timom Vlade Federacije BiH, na stolu neusaglašeni zahtjevi

U zgradi Vlade Federacije BiH novi sastanak predstavnika Samostalnog sindikata rudara FBiH i pregovaračkog tima Vlade koji bi trebao početi u 10 sati. Na stolu su tri neusaglašena zahtjeva.

Predstavnici sindikata rudara i pregovarački tim Vlade Federacije BiH ranije su postigli dogovor. Nisu usaglašene prva, sedma i deveta tačka.

Prva tačka je smjena generalnog direktora JP Elektroprivreda BiH, sedma tačka je da se JP Elektroprivreda BiH obavezuje na potpuno ispunjenje obaveza iz Sporazuma sa Samostalnim sindikatom radnika rudnika Federacije BiH od 19. maja 2021 godine koje su utvrđene po svim tačkama Sporazuma i deveta tačka je isplata dnevnica radnicima u Rudnicima uglja u sastavu Koncerna za vrijeme radničkog neposluha i protesta izvršiti u skladu sa Kolektivnim ugovorom i Pravilnikom o radu.

Podsjećamo, prošle sedmice rudari su organizovali velike proteste u Sarajevu ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine pred koju su postavili pomenute zahtjeve. Okupilo se njih nekoliko stotina, a sa njima se solidarisao i veliki broj građana Sarajeva koji je došao da ih podrži.

Izvor: bhrt

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button