BiH

Mijatović: Moramo potpisati zajednički dokument o Izbornom zakonu
Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović kazao je da će SDP ubrzo potpisati zajednički dokument sa SDA i DF-om o izbornoj reformi, jer se Bakira Izetbegovića ne smije ostaviti samog da pregovara s Draganom Čovićem.

Mijatović je istakao da zajednički potpis većeg broja opozicionih stranaka na dokument koji je predložio SDP ne znači da one čine bilo kakav politički blok ili koaliciju, jer za takvu odluku je potrebna odluka organa stranke.

U kontekstu izjava predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića, koji je kazao da bi lično prihvatio parcijalna rješenja o izbornoj reformi ako bi to značilo makar i mali korak naprijed, i stavova SBB-a, koji su veoma bliski HDZ-u, Mijatović je naglasio da se njihovih stavovi očigledno razlikuju od SDP-ovih.

“Smatram da je riječ o dnevnopolitičkom pozicioniranju. Izborni zakon nije švedski sto i svemu moramo pristupiti ozbiljnije. Mi smo za građansko uređenje i ne prihvatamo parcijalna rješenja koja ne bi uključivala domove naroda. Dajte da riješimo tehnička pitanja, da izbore učinimo transparentnijim pa možemo razgovarat o drugim pitanjima”, istakao je Mijatović.

Dodao je da Fahrudin Radončić ima pravo da iznosi svoje mišljenje koje je, kako ističe, u suprotnosti sa SDP-ovim.

“Glasači će na izborima ocijeniti ispravnost takve politike, to je njihov problem”, rekao je Mijatović.

Naglasio je da je veoma opasno pustiti samog Bakira Izetbegovića da pregovara o Izbornom zakonu, jer kad god je to bio slučaj, bilo je manje Bosne i Hercegovine, te da su stranci namjerno napravili trenutni format razgovora, u kojem pregovaraju samo s Draganom Čovićem i Izetbegovićem.

“Moramo potpisati zajednički dokument sa SDA i DF-om i drugim probosanskim strankama koje to žele, jasno artikulisati stavove o izbornom zakonu, a ne djelovati kao rasuta vojska. To će se ubrzo desiti, čim potisnemo naše egoizme”, zaključio je Mijatović.

Izvor: Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button