BiHCovid-19

BiH i dalje bez jedinstvene kovid potvrde – QR koda
Dok zemlje u regiji i svijetu pooštravaju mjere u suzbijanju COVID-19, u Bosni i Hercegovini građani brinu zbog nepostojanja jedinstvene Covid potvrde, odnosno QR koda. Upravo taj kod, među ostalim, služi i da olakša putovanja u zemlje EU. Zbog trenutačne blokade institucija u našoj zemlji i ovo je pitanje na čekanju. U međuvremenu, za putovanja se snalazite kako znate.

Zbog nepostojanja jedinstvene COVID potvrde na državnoj razini, brojni građani suočavaju se s nepotrebnim troškovima i komplikacijama prilikom prelaska granice u zemlje Europske unije.

Iako većina cijepljenih posjeduje potvrdu o cijepljenju iz kantonalnih zavoda, ne uvažavaju je na granicama zbog nepostojanja QR koda. I Enver, kojem posao trpi zbog otežanoga prelaska granice, svjedoči o nepriznavanju potvrde koju je dobio u HNK-u.

„Cijepljen sam u Starom Gradu, obje sam vakcine primio certificirane od Svjetske zdravstvene organizacije – Pfizerove. Međutim, kad dođem svaki put s potvrdom o tome, a često prelazim granicu EU, isto kao da nisam cijepljen“, priča on.

Iako i daljnje apeliraju na građane da se cijepe protiv Covid-19 i na taj način zaštite sebe i svoje najbliže, u Federalnom zavodu za javno zdravstvo svjesni su problema s kojima se suočavaju bh. građani.

„Naši su građani stavljeni u sekundarnu poziciju. Nažalost, ne bi bilo dobro kupiti zrakoplovnu kartu ili naliti rezervoar goriva i poći na put, a da ne znamo hoće li nas pustiti na granici. Znamo da će PCR test neposredno pred putovanje omogućiti prelazak državne granice“, ističe Siniša Skočibušić, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Skočibušić pojašnjava da je Vlada Federacije BiH, nakon što je Republika Srpska odbila sudjelovati u izradi bosanskohercegovačke Covid-19 digitalne potvrde, naložila kantonima da počnu izradu potvrda koje posjeduju QR kod. Trenutačno se u HNK-u tek radi na tomu, dok se u pojedinim kantonima u Federaciji već izdaju potvrde sa QR kodom.

„U Europi se u određene objekte ulazi samo uz pokazivanje QR koda. To će jednom morati doći i kod nas. Nažalost, nema dovoljno društvene odlučnosti i prihvatljivosti prema takvoj odluci, ali kada dođe, morat ćemo imati gotov sustav“, napominje Skočibušić.

„Pod hitno apleujem da se to uradi, inače – ovo ne bih trebao da kažem – ko se vakciniše isto kao da se nije vakcinisao ako nema QR kod“, kaže Enver.

Dok se u našem okruženju i Europi pogoršava epidemiološka slika, te uvode strože mjere, u BiH politika je i daljnje, nažalost, kamen spoticanja u rješavanju ključnih problema, pa čak i kada je zdravstvo u pitanju.

Izvor: federalna.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button