KulturaTuzla

Svečano upriličen Jesenji koncert Napretkovog tria Musica Salinea

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak Glavna podružnica Tuzla, a u suradnji sa Franjevačkim samostanom Svetih Petra i Pavla u Tuzli, u srijedu 24. novembra upriličen je svečani Jesenji koncert muzičkog trija Musica Salinea.

U ispunjenom Ateljeu Ismeta Mujezinovića u Tuzli, mlade i vrsne umjetnice uz tuzlansku publiku i prijatelje, ispunile su ovu jesenju noć izvedbama djela J. Brahmsa, Piazzollae i A. Babajaniana.

Ovim povodom bh. skladatelj mr. Jasmin Osmić kazao je kako koncert koji su članice Napretkovog trija Musica Salinea izvele predstavlja sami vrh umjetničkog izražaja koji je tuzlanska publika imala priliku doživjeti.

“Specifični odabir programa koncerta, u prvom dijelu Brahms, a u drugom dijelu Piazzola i Babajanian, doprinio je da u koncertu uživaju oni sa istančanim muzičkim ukusom. Obzirom da na ovim prostorima nemamo često priliku čuti nastup pravog klavirskog trija, Trio „Musica Salinea“ je odabirom da izvodi J. Brahms: Klavirski trio br. 2 op. 87. dao svoj izniman doprinos koncertnoj kulturi Tuzle. Samom interpetacijom ovog djela umjetnice su pokazale svoje iskustvo na polju komorne muzike, gdje se osjeća zajedništvo i stapanje u dinamičkim, harmonskim i ekspresionističkim kretanjima muzike ovog djela. Sa svakim od četiri stava slušatelj ulazi u posebnu sferu izražajnih muzičkih raspoloženja. Umjetnice donose snažni utisak svečanosti i bogatstva tonalnih zvučnosti kojima ovaj trio raspolaže, zavidan nivo virtuoznosti i poseban značaj daju očuvanju i karakteru muzičke forme svakog stava”, kazao je mr. Jasmin Osmić.

Ivica Kovačević, predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla, dodaje kako je Napredak izuzetno ponosan na sve ono što su članice trija postigle za samo godinu dana djelovanja.

“Godinu dana nakon našeg premijernog nastupa u Međunarodnoj galeriji portreta, evo nas večeras u Ateljeu Ismeta Mujezinovića, Napretkova stipendiste, na novom koncertu Trija Musica Salinea. Da nam je netko prije godinu dana rekao da ćemo kroz proteklu godinu imati ukupno trinaest nastupa, svirati po različitim krajevima BiH i Hrvatske, a sve to u ovo covid vrijeme, vjerojatno ne bismo vjerovali. Zbog toga smo još više ponosni na sve ono što su ove tri sjajne glazbenice napravile. Nadam se da će i naredna godina biti jednako uspješna”, kazao je Kovačević.

Izvor: Hrvatskiglasnik.ba

Back to top button