SportU fokusu

KAMELEON INTERVJU Iza BK “Zmaj od Bosne” je najuspješnija sezona ikada: Koliko sredstava imamo, mi smo velesila! (FOTO)













Novca u bh. sportu nema – to i nije neka novost, ali nas uvijek obraduju klubovi koji unatoč tome vrijedno rade i postižu sjajne rezultate. Jedan od tih je i BK “Zmaj od Bosne” Tuzla, koji iza sebe ima najuspješniju sezonu do sada, iako su recimo, od Grada dobili svega 3.500 KM.

Naime, takmičari ovog kluba dominirali su na Dunavskom kupu kojeg su ekipno suvereno osvojili. Isto tako, treba pohvaliti supertalentovanog Huseina Selimovića, koji je sa 16 godina pokazao da je najveći biciklistički “biser” kojeg BiH trenutno ima.

Sve to naša zemlja ima, ali podrške za njih, nažalost, nema.

“Ne znam na kakav način smo sve ovo uspjeli ostvariti. Uspjeh Huseina Selimovića za mene je bio očekivan, ali nije bilo očekivano iz perspektive toga šta mi imamo, a šta imaju drugi. Za nas bi njegov prelazak u juniore trebao da bude radost, međutim to nije tako jer to zahtjeva dodatna i mnogo veća finansijska sredstva. Koliko sredstava imamo, mi smo abnormalna ekipa. Mi smo velesila!”, rekao je u razgovoru za Kameleon Hajrudin Trle, trener u BK “Zmaj od Bosne” i legenda ovog sporta kod nas.

Hajrudin Trle

Kaže Trle, najveći krivac je država.

“Sport na državnom nivou nije uređen! Sport treba da se podržava kao grana i cjelina, a ne samo da se podržavaju sportovi i klubovi koji su favorizovani po tradiciji, a ostali su negdje u strani. Biciklizam je na moju žalost najskuplji sport, a na moju radost najzdraviji sport koji je u velikoj ekspanziji. Mi u BiH, nažalost, nemamo mogućnosti da privučemo ljude biciklizmu, kad čovjek zna koliko ga sve to košta”, dodao je Trle.

Vratimo se sada na Dunavski kup. Husein Selimović je vozio 18 trka u ovom ciklusu, pobijedio je 15, a tri nije jer je imao dva pada i jednom je ostao u defektu. Međutim, i pored toga, on je sve te trke završio među 10 najboljih.

“Najdraža mi je zadnja finalna pobjeda u Kovilju kod Novog Sada, kada sam slavio u obje trke. Protivnici će u juniorskoj konkurenciji biti veoma jaki, ali trenirat ću punom parom kako bi napravio još bolji rezultat. Moj san i cilj je da pređem u profesionalni klub i vozim velike trke poput Tour de France”, kaže Selimović za Kameleon, te dodaje kako ima veliku podršku prijatelja.

Husein Selimović

“Svi mi daju podršku, čestitaju mi na pobjedama i stvarno se obraduju kad postignem dobre rezultate. Hvala i mojoj razrednici od koje imam opravdane časove kada sam odsutan na trci i naravno svim sponzorima koji su uz mene i klub”, ističe ovaj sjajni mladi biciklista.

Što se tiče generalnog poretka Dunavskog kupa, i ostali takmičari “Zmaja od Bosne” pokazali su kvalitet. Savo Milovanović je bio peti, Miroslav Lakić je završio na 17. mjestu, Kenan Mehmedović na 20., Osman Ćorić je bio 21., a Miroslav Korolija je zauzeo 30. mjesto. Tijana Beha je jedina dama iz “Zmaja” i završila je druga u generalnom plasmanu.

Ova sezona je, prema riječima Hajrudina Trleta završena za klub. S obzirom na zimski period koji slijedi, “Zmajevi” će trenirati u dvorani i teretani, a u januaru i februaru naredne godine planiraju pripreme u Poreču i Umagu.

Razgovarao: Vedran Jahić



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button