Svijet

Masovni ubica Anders Breivik poslao pisma preživjelima i njihovim porodicama

Masovni ubica i osuđeni terorist Anders Breivik poslao je pisma preživjelima u njegovim napadima, kao i njihovim porodicama, javljaju norveški mediji.

U pismima se nalaze odlomci iz njegovog manifesta koji je napisao prije nego je ubio 77 osoba u planiranim napadim izvršenim 22. jula 2011. godine.

Pismo koje je poslao Support Group organizaciji, a koja podržava preživjele i porodice žrtava napada, čini osam stranica “bijele propagande”. Slične poruke su poslane i mladom odjelu norveške Radničke partije čiji su članovi bili meta napada, kao i parlamentarcima.

Norveški političar Torbjorn Vereide je među onima koji su dobili pismo.

“Dobio sam pismo i bilo mi je veoma neugodno. Apsurdno je da vam neko ko je uperio oružje u vas sada šalje pismo”, kazao je on.

Država je već odlučila Breiviku blokirati komunikacije zbog zabrinutosti da bi mogao kontaktirati istomišljenike. Do 2016. godine je poslao i primio oko 3.000 pisama.

Breivik je 2011. godine izveo najsmrtonosniji napad u Norveškoj od Drugog svjetskog rata. On je 22. jula te godine postavio bombu u kombi u Oslu, a u eksploziji je poginulo osam ljudi, dok povrijeđeno nekoliko stotina.

Potom je 40 kikometara sjeverozapadno od Osla na malom otoku Utoya prerušen u policajca pucao na članove mlade norveške Radničke partije te je ubio 69 osoba. Oko 500 ljudi je preživjelo.

Breivik je dobio maksimalnu kaznu od 21 godinu zatvora.

Izvor: Klix.baMožda će Vas zanimati i:

Back to top button