Covid-19Svijet

Zbog nove varijante koronavirusa EU će predložiti zabranu letova iz Južne Afrike

Južnoafrički Nacionalni institut za zarazne bolesti (NICD) potvrdio je 22 slučaja zaraze novom varijantom koronavirusa B.1.1.529 u zemlji, dok Europska komisija u petak najavljuje da će limitirati vazdušni promet s juga Afrike zbog straha od širenja zaraze.

Predsjednica EK-a Ursula von der Leyen poručila je na Twitteru da će Komisija predložiti, u koordinaciji sa zemljama članicama, aktiviranje vanrednih ovlasti kako bi se zaustavio vazdušni promet iz regije južne Afrike zbog strahovanja od širenja varijante koronavirusa B.1.1.529.

Naučnici NICD-a su objavili da se radi o varijanti covida-19 s višestrukim mutacijama koju smatraju odgovornom za velik porast broja zaraženih. “Nažalost, u Južnoafričkoj Republici identificirali smo novu varijantu forum bahis koja je razlog za zabrinutost”, rekao je virolog Tulio de Oliveira na vanrednoj konferenciji za novinare.

Varijanta, koja nosi oznaku B.1.1.529, “ima jako velik broj mutacija i izaziva skok zaraze”, rekao je.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) taj je soj označila kao “varijantu koja se prati”. Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljica WHO-a za covid-19, je kazala da im je za sada na raspolaganju manje od 100 sekvenci genoma spomenute varijante.

Trebat će nekoliko sedmica da se odluči da li će B.1.1.529 postati “varijanta od interesa” ili “varijanta koja izaziva zabrinutost” te će joj se dati grčko ime poput delte.

Van Kerhkove objašnjava da bi veliki broj mutacija varijante mogao promijeniti ponašanje virusa, no za sada se ne zna šta to znači za učinkovitost sadašnjih vakcina i lijekova.

Ta varijanta identificirana je i u Bocvani i Hong Kongu kod putnika koji su stigli iz Južnoafričke Republike.

Izrael i Velika Britanija su odmah uvele ograničenja na putovanja iz više afričkih zemalja. Britanija ukida letove iz JAR-a, Bocvane, Namibije, Lesota i Zimbabvea, a Izrael je tom popisu dodao i Mozambik.

U cijeloj Africi je vakcinisano svega 6,6 posto stanovnika. U Južnoafričkoj Republici prvom je dozom vakcinisano oko 41 posto odraslih, a 35 posto u cijelosti. Južnoafrička Republika ima oko 2,95 miliona zaraženih i 89.657 umrlih.

John Nkengasong iz Centra za kontrolu bolesti (CDC) Afričke unije je kazao da je cilj postići 70-postotnu vakcinisanost na kontinentu.

No, bez obzira na gotovo nikakvu vakcinisanost, broj novih zaraza u Africi je u odnosu na prethodnu sedmicu pao za 11 posto, a broj smrti za 15 posto.

Prema afričkom CDC-u, na tom je kontinenti do sada zabilježeno oko 8,6 miliona slučajeva zaraze od kojih je 220.000 bilo fatalno.

Izvor: Hr.n1info.comMožda će Vas zanimati i:

Back to top button