Muzika

Navršava se 30 godina od smrti legendarnog Freddieja Mercuryja, frontmena grupe Queen

Danas se obilježava 30 godina od smrti legendarnog pjevača Freddieja Mercuryja (rođenog kao Farrokh Bulsara). On je najzaslužniji za svjetsku popularnost rock grupe Queen.

Poznat je po svojim energičnim scenskim nastupima i izuzetnom vokalnom talentu. Njegov glas jedan je od najprepoznatljivijih u muzičkom svijetu. Grupa Queen nastala je sedamdesetih godina prošlog stoljeća i objavljivala je apsolutne hitove koji se i danas slušaju. Neki od njih su: “Bohemian Rhapsody”, “Don't Stop Me Now”, “The Show Must Go On”, “I Want To Break Free” i drugi.

Svi originalni članovi grupe, odnosno Freddie Mercury, Brian May, John Deacon i Roger Taylor, podjednako su zaslužni za pisanje hitova. Njihov besprijekorni zvuk u kombinaciji s dozom teatralnosti i Freddiejevim pokretima vinuo ih je u vrh muzičke industrije.

Freddie se sredinom osamdesetih odlučio fokusirati na solo karijeru, iako je i dalje bio član grupe. Njegov prvi solo album “Mr. Bad Guy” predstavljen je 1985. godine, a, osim što je pjevao, svirao je klavir, sintizajzer i mukotrpno radio s toncima kako bi postigao željenu kvalitetu. U tome je, naravno, uspio.

Njegova prva značajnija saradnja izvan grupe bila je s Daveom Clarkom na snimanju mjuzikla “Time” 1986. godine. Nakon toga ostvario se još jedan njegov san: da radi s cijenjenom opernom divom Montserrat Caballé.

Nažalost, preminuo je od posljedica AIDS-a na današnji datum 1991. godine, nešto više od 24 sata nakon što je javnost obavijestio da je bolestan.

“Nisam želio pričati o ovome jer sam želio zaštiti ljude bliske meni. Međutim, došlo je vrijeme da moji obožavatelji širom svijeta saznaju istinu. Nadam se da ćete se pridružiti meni, mojim ljekarima i svima onima koji se bore s ovom strašnom bolesti. Volim privatnost i poznat sam po tome što ne dajem često intervjue. Imajte na umu da će se ova politika nastaviti”, napisao je.

Izvor: klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button