BiH

Usijana atmosfera u Graničnoj policiji BiH: Tužilaštvo istražuje ko i kako je u službu primio 120 kadeta?










Prema tvrdnjama sagovornika iz GP BiH, Galić i njegov zamjenik Zijad Srabović su davali upute članovima komisije koga od kadeta treba primiti.

Atmosfera u Graničnoj policiji BiH (GP BiH) ovih dana je dovedena do usijanja, a sve zbog ozbiljne istrage koju bi Tužilaštvo BiH moglo sprovesti zbog navodne zloupotrebe položaja i namještanja konkursa za kadete u toj instituciji.

Tenzije u GP

U Graničnu policiju je nedavno primljeno 120 kadeta, a prema tvrdnjama pojedinih visokorangiranih uposlenika ove institucije, konkurs je gotovo u potpunosti bio namješten. Prema riječima naših sagovornika iz GP BiH, prilikom prijema kadeta je čak uziman i novac, i to između 10.000 i 15.000 KM. Sve ovo je u anonimnoj prijavi na četiri stranice teksta opisano i proslijeđeno Tužilaštvu BiH, koje je, tvrdi naš sagovornik iz GP BiH, pozvalo direktora Granične Zorana Galića da da izjavu o navedenim tvrdnjama, što bi trebao učiniti ovih dana. Osim Galića, u prijavi su navodno navedena i imena članova komisije za prijem kadeta koju je imenovao Galić.

– Tužilaštvo BiH ne može davati nikakav komentar na navedeni upit – odgovorio nam je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva, a na pitanja u vezi s prijavom.

Prema tvrdnjama našeg sagovornika iz GP BiH, Galić i njegov zamjenik Zijad Srabović su davali upute članovima komisije koga od kadeta treba primiti, a među njima se, tvrdi, našao i veći broj rođaka visokopozicioniranih službenika Granične policije. Njih dvojica su, ako je vjerovati njihovim podređenima, za neke od kandidata govorili da moraju biti “primljeni po nalogu stranaka” koje su čelnike GP-a doveli na te pozicije.

Zbog straha da se cijeli slučaj ne razotkrije, među pojedinim uposlenicima GP BiH ovih dana su vidljive tenzije, a naši sagovornici tvrde da je čak bilo i fizičkih obračuna. U GP-u tvrde da je direktor Galić nakon prijave koja je stigla u Tužilaštvo „razbacao“ po terenu sve one na koje je sumnjao da bi mogli biti njeni autori. Na jednom od nedavnih sastanaka sa rukovodećim službenicima u GP-u, što nam je ustvrdio jedan od njih, Galić je kazao kako će tražiti listing njihovih telefonskih poziva, osumnjičivši ih tako da je od njih procurila informacija o prijemu kadeta.

U vezi s navodima iz prijave podnesene Tužilaštvu, Faktor je kontaktirao i Galića, što putem telefona, što preko ureda za informiranje, ali nismo dobili komentar na teške optužbe koje se njemu i njegovim saradnicima stavljaju na teret.

Osim toga, zatražili smo i listu primljenih kadeta koja nam nije data na uvid. Međutim, interesantno je, tvrde naši izvori iz GP BiH, da je na ovom konkursu primljeno 15 kadeta iz Tuzlanskog kantona, od toga pet iz Lukavca. Primljena su i četiri kadeta iz Posušja. Između ostalog, od Tužilaštva se traži da ispita da li je to samo koincidencija ili ne, budući da je Galić iz Posušja, zamjenik direktora GP BiH Zijad Srabović iz Lukavca.

– Primjera radi, iz Čapljine su primljena četiri Hrvata, šest ih je iz Mostara, tri iz Ljubuškog, a samo jedan Hrvat iz Sarajeva – kaže jedan od naših sagovornika, objašnjavajući usput i kako se i ovog puta morala zadovoljiti nacionalna struktura i kvota. Inače, primljen je 41 Bošnjak i 32 Srbina, 22 Hrvata, pet ostalih, što se tiče onih sa srednjom stručnom spremom, a primljeno je 20 kandidata sa fakultetom.

Konkurs za načelnika

U GP BiH tvrde da je i konkurs za načelnika centra za obuku, koji bi trebao biti izabran ubrzo, također namješten, te da se u GP BiH već zna da će to biti  Novak Džida. Ako je vjerovati tvrdnjama uposlenika GP BiH, i Džidin sin je među primljenim kadetima. Na sve ove navode, nismo dobili ni potvrdu ni demantij iz Granične, odnosno od Galića.

Izvor: faktor



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button