Lifestyle

Kako ojačati imuni sistem tokom zime?

U periodu smo kada je organizam izložen raznim virusima i bakterijama. Uz prehladu i gripu, tu je naravno, i COVID-19.

Kako bi se organizam odbranio od obolijevanja ili se uspješno izborio sa infekcijom, važno je svakodnevno jačati imunološki sistem.

Iako strategije jačanja imunološkog sistema ne mogu spriječiti infekciju koronavirusom, činjenica je da znatno olakšavaju našem tijelu da se bolje nosi s prehladama i drugim infekcijama tokom hladne sezone.

Možda će Vas zanimati i:

Ovo su strategije koje, prema tvrdnjama zdravstvenih stručnjaka, jačaju naš imunološki sistem tokom zime:

1. Uravnotežena ishrana

Uravnotežena ishrana obezbijediće podjednak unos svih važnih hranljivih namirnica, koje su organizmu neophodne, kako bi imuni sistem održao jakim. Vaši dnevni obroci, ukoliko su uravnoteženi, postaju izvor vitamina, minerala, esencijalnih aminokiselina, važnih masnih kiselina i složenih ugljenih hidrata. Neophodno je da smanjite unos zasićenih masti i namirnica bogatih trans-masnim kiselinama i povećate dnevni unos vlakana i proteina.

2. Veći unos tečnosti

Neophodno je da svakodnevno unesemo minimum litar ipo tečnosti i to vode, ili nezaslađenih biljnih čajeva, jer na taj nači poboljšavate hidrataciju i podstičete detoksikaciju organizma, koja je najvažniji proces pri ojačavaju imunog sistema. Dovoljan unos tečnosti održava vlažnost u sluznicama, kroz koje se u tom slučaju ne mogu probiti različiti uzročnici prehlada i infekcija.

3. Smanjen unos šećera

Velika količina šećera u krvi stvara pogodnu sredinu za razvoj infekcije, jer šećer onesposobljava bijela krvna zrnca da štite organizam od infekcija i bakterija.

4. Redovna fizička aktivnost

Kretanje je jedan od presudnih faktora za postizanje zdravlja našeg organizma. Umerena, ali redovna fizička aktivnost jača imuni sistem. Svega 30 do 45 minuta aktivnog kretanja, ili neke druge fizičke aktivnosti 5 puta nedjeljno povećaće otpornost disajnih puteva na različite infekcije.

5. Kvalitetan san

Tokom sna organizam obnavlja energiju, što nas čini imunijim na prehlade, koje su aktuelne u ovom periodu.

6. Dodaci ishrani

Optimalan unos vitamina i minerala, kao i esencijalnih aminokiselina presudan je za kvalitet našeg imunog sistema. Ako nephodne vitamine ne unosimo ishranom, neophodno je da uz savet ljekara uključimo suplemente, koji će nam nadoknaditi nedostatak vitamina i minerala, poboljšati metaboličke procese i poboljšati kvalitet imunog sistema.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button