Tuzla

Zastupnica u Skupštini TK uputila inicijativu za provjeru medicinskih uređaja u privatnim zdravstvenim ustanovama

Zastupnica Naše stranke Amra Nadarević-Vodenčarević na današnjoj sjednici Skupštine TK uputila je Vladi Tuzlanskog kantona inicijativu za provjeru medicinskih uređaja u privatnim zdravstvenim ustanovama kao i kontrolu gdje se sprovode medicinske intervencije i da li iste izvodi isključivo educirano medicinsko osoblje.

Inicijativa je usvojena.

„Uz inovacije i brz napredak tehnologije, medicinski uređaji su trenutno jedna od najbrže rastućih industrija u svijetu. Poput lijekova i ostale zdravstvene tehnologije, neophodni su za skrb o pacijentu. Neispravan uređaj može uzrokovati krivu dijagnozu ili neuspješnu terapiju. Vjerojatnost neispravnosti uređaja se smanjuje preventivnim održavanjem. Uprave zdravstvenih ustanova u našoj sredini provedbu mjera ostvarivanja sigurnosti vide uglavnom kao trošak neprimjeren trenutnom ekonomskom stanju u zdravstvu. S druge strane, ako neki uređaj nije raspoloživ zbog neispravnosti, smanjuje se kvaliteta zdravstvene usluge jer se stvara lista čekanja, a time je i zanemarena briga o pacijentu.“, pojasnila je zastupnica i dodala da je istraživanje sprovedeno u Hrvatskoj pokazalo da svake godine za 15 posto raste broj pacijenata koji se odlučuju za neinvazivni tretman podmlađivanja (botoks – 2500 pacijenata i hijaluronska kiselina – 1800 pacijenata). Specijalisti estetske hirurgije upozoravaju kako te nehirurške metode često izvode nestručne osobe i u neadekvatnim uslovima.

Najvažnije je naglasiti da usluge iz oblasti estetske hirurgije, kao što su primjena botoksa i hijaluronskih filera, spadaju u zdravstvene usluge i podrazumijevaju primjenu lijekova i medicinskih sredstava što je dozvoljeno samo u zdravstvenim ustanovama.“, izjavila je zastupnica.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button